Dördüncü çeyrek-4Ç23 ne demek?

2023 yılının dördüncü bilanço sezonu geldi. Bilanço sezonunda en çok kullanılan finansal terimlerden biri de kuşkusuz ‘dördüncü çeyrek’ ifadesi ve 4Ç23 kısaltması. Peki dördüncü çeyrek ne demek, 4Ç23 ne anlama geliyor, dördüncü çeyrek hangi ayları kapsıyor? İşte yanıtlar…

Dördüncü çeyrek-4Ç23 ne demek?
Yayınlama: 22.01.2024
A+
A-

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketleri için yeni bilanço tarihleri yaklaşıyor. 2023 yılının dördüncü bilanço dönemi Şubat ayında başlayacak. Bilanço döneminde en çok kullanılan finansal terimlerin başında ‘dördüncü çeyrek’ ve 4Ç23 kısaltması geliyor. Biz de bugün dördüncü çeyrek ne demek, 4Ç23 ne demek, hangi ayları kapsıyor? sorularını merak eden yatırımcılar için bu haberi derledik. 

Dördüncü çeyrek ne demek?

Dördüncü çeyrek ifadesi bir yılın Ekim-Kasım-Aralık dönemini anlatan teknik bir ifadedir. Borsada işlem gören şirketler 1 yıl içinde 4 dönemde bilanço verisi açıklar. Bu dönemlerden birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyrek olarak adlandırılır. Her çeyrek yılın 3 aylık dönemini ifade eder. İçinde bulunduğumuz dönem 2023 yılının dördüncü 3 aylık bölümünü ifade ettiğinden ‘dördüncü çeyrek’ olarak adlandırılır.

4Ç23 ne demek?

Gelelim 4Ç23 ne demek? sorusunun yanıtına. 4Ç23 kısaltması 2023 yılının dördüncü çeyreğini ifade etmek için kullanılan bir kısaltmadır. Baştaki 4Ç ‘dördüncü çeyrek’, sonundaki 23 ise 2023 yılını ifade eder. Bu kısaltme her çeyrek dönemi için değişir. Örneğin, bir önceki çeyrek için 3Ç23 kısaltması kullanılmıştı. Bu kısaltmada 2023 yılının üçüncü çeyreğini ifade etmekteydi. 

Dördüncü çeyrek-4Ç23 hangi ayları kapsar, 4Ç23 bilançoları hangi aylara ait?

Buna göre;

Birinci çeyrek ayları; Ocak, Şubat, Mart
İkinci çeyrek ayları; Nisan, Mayıs, Haziran
Üçüncü çeyrek ayları; Temmuz, Ağustos, Eylül
Dördüncü çeyrek ayları; Ekim, Kasım, Aralık’tır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.