Diyette böbrek taşı tehlikesi! Bu diyeti uygulayanlar dikkat

"Zaman zaman gündeme gelen “Sık ye, 6 öğün tüket, 2 öğün ye” şeklindeki beslenme kalıpları, herkes için uygun değildir. Günlük besin gruplarından sağlığı koruyan besinleri...

Diyette böbrek taşı tehlikesi! Bu diyeti uygulayanlar dikkat
Yayınlama: 28.05.2024
Düzenleme: 28.05.2024 10:27
A+
A-

“Zaman zaman gündeme gelen “Sık ye, 6 öğün tüket, 2 öğün ye” şeklindeki beslenme kalıpları, herkes için uygun değildir. Günlük besin gruplarından sağlığı koruyan besinleri istediğiniz öğün sayısında yiyebilirsiniz” diyen Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez yüksek protein diyetlerine karşı önemli bir uyarıda bulundu.

Metabolik sağlık açısından güne kahvaltıyla başlamak, günün orta zamanında bir öğle yemeği yemek ve erken akşam yemeği planlamak biyolojik ritim açısından optimaldir. Öğünlerin zamanı kısmen önemli olsa da kilo vermek veya kilo korumak, metabolik sağlık için öğünün zamanı yanı sıra, ne yediğiniz ve ne kadar yediğiniz önemli olmaktadır. Açıkçası besleyici değeri yüksek doğal besinlerden planlanan uygun miktarda öğünü belirli bir zamanda yeme sihirli gibi görünmemektedir. Sık ye, 6 öğün tüket, 2 öğün ye kalıpları herkes için uygun değildir. Ve günümüzde global olarak şu kadar öğün planlayın diye bir altın standartta yok. Günlük besin gruplarından yeterince sağlığı koruyan besinleri istediğiniz öğün sayısında yiyebilirsiniz.

Öğün atlamak tehlikeli olabilir

Elimizdeki veriler bugün modern çağda yaşayan insanların öğün atladıklarında, günde 1 öğün yediklerinde pankreas binen yükün ağır olması ve yemek sonrası aşırı yükselen kan şekerinin gün boyu yüksek sürmesiyle sağlıklı kişilerde diyabet riskinin ortaya çıkmasında etkili olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle metabolizmamıza uygun en iyi beslenme düzeni 3 ana 1 ara öğündür. Güne erken başlayarak kahvaltı yapmak, öğünler arasında en az 4 saat bırakmak ve erken akşam yemeği planlamak kardiyometabolik sağlık, insülin direnci, trigliserit düzelmesi ve hücrelerde yağ sentezinin kontrol altına alınması açısından sürdürülebilir daha doğru bir yol olacağı kanaatindeyim.

Aç kalmak vücudunuza iyi gelmeyebilir

Açlık vücudumuz için iyi bir şey değildir. Az kalorili dengeli beslenmek önemlidir. Günde bir öğün değil 3 ana ve en az 1 ara öğün olacak şekilde doğal yiyeceklerle beslenmek değerlidir. Çünkü vücudumuz gündüz yediklerimizi metabolize etmeye ayarlıdır. Geceleri ise yiyecekleri metabolize etmekten çok depolamayı tercih eden bir metabolik aktiviteye dönüşür. Bu sebeple akşam geç yeme ve kahvaltıyı atlama şişmanlamaya ve bel bölgesinde yağ depolanmasının hızlanmasına neden olur. Akşam yemeğinizi geç yapacaksanız proteinden zengin et ve salata, kahvaltı türü peynir, yumurta, ceviz ve taze sebzeler gibi sağlıklı yiyeceklerle planlaması idealdir.Aşırı ve gereksiz açlık vücudu strese sokar, kortizolü yükseltir, bedenin biyoritmini bozar. Bu sebeple acıktıkça öğünlerinizi planlayın. Günde 3 ana öğün ideal olduğunu kendinize hep hatırlatın. Yağlı, kalorili ve rafine karbonhidratlı akşam yemeklerinden uzak durun. Çünkü akşam yemeğini sindirmek ortalama 6-8 saat sürer, yedikleriniz çok yağlı ve rafine karbonhidratlıysa kolayca metabolize edemezsiniz. Yağlı ve karbonhidratlı yiyecekseniz akşam yemeğini atlayın daha sağlıklı belirtmek isterim.

Sakın kahvaltıyı atlamayın

Ama kahvaltıyı asla atlamayın.Sabah erken saatlerde kortizol en yüksek seviyesine ulaşır, yüksek seyreden kortizolü düşürmenin en iyi yolu kahvaltı yapmaktır. Bu sebeple erken kahvaltı her zaman sağlıklıdır ve günün en değerli öğünüdür.Unutmayın vücudumuz karaciğerdeki glikojen depolarını ortalama 4-6 saatte metabolize eder. Ve böylece vücut yağ yakma moduna geçer. Bu sebeple öğünler arasında en az 4 saat idealdir. Gece açlığı stres hormonu olan epinefrini arttırır ve sabah daha dinç, zihin açıklığı ile uyanmamızı sağlar. Ancak uzun süren açlıklarda diğer stres hormonu olan kortizol artar, kan şekeri yükselir, mide asit salgısı artar, hızlı acıkma oluşur ve yorgun uyanma oluşur. 2-3 günü geçen açlık diyetleri ile metabolizma yavaşlamaya başlar. Bu açıdan baltığımızda zayıflama amaçlı ya da kilo korumak için her zaman açlık diyetlerinden uzak durun demek isterim.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.