Diyete ara verin, kilolardan hızla kurtulun!

Diyetisyenlere göre,  diyetinize kısa aralar vermek metabolizmayı hızlandırarak daha uzun süreli kilo kaybına yol açabilir. Eğer siz de diyet yapıyorsanız bu haberi okuyun ve kaçamak yaptığınız günlerden korkmayın.

Diyete ara verin, kilolardan hızla kurtulun!
Yayınlama: 07.04.2024
A+
A-

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir veya iki günlük bir mola, diyet yapanların çoğunun kısıtlayıcı bir diyeti bıraktıklarında kilo almasına neden olan biyolojik ayrıntıların hafifletilmesine yardımcı olabilir. 

‘Hile günleri’ olarak adlandırılan bu günler, vücutta kalori yakmamıza yardımcı olan, diğer bir deyişle metabolizmayı yüksek tutan bir hormonun seviyesini artırır.

Pennsylvania merkezli kayıtlı diyetisyen ve çevrimiçi bir beslenme koçluğu şirketi olan direktörü Brittany Werner, ‘Küçüldükçe metabolizmamız yavaşlıyor, çok fazla kalori yakmamıza gerek kalmıyor’ diyor ve devam ediyor:

“Bu, fazla kalorinin birikmesini kolaylaştırarak kilo alımına yol açıyor.”

Kalori alımını ciddi oranda azaltmak uzun vadede kilo vermenizi engeller

Werner, bu nedenle ‘ciddi kalori azaltmanın uzun vadede işe yaramadığını‘ söyledi.

Bununla birlikte, bir süre daha fazla yemek, yalnızca daha fazla kas kütlesini korumakla kalmaz (ki bu da daha fazla kalori yakar), aynı zamanda metabolizmayı daha fazla yakıt harcayacağını düşünerek ‘kandırır’.

Werner, Business Insider’da yayınlana röportajında kısıtlayıcı bir diyete ara vermenin sizi psikolojik olarak canlandırabileceğini söyledi.

Diyetine kaçamak günleri koyanlar daha hızlı kilo veriyor

Önceki araştırmalar, diyet yapanların hafta sonunda kaçamak bir öğün yemeyi sabırsızlıkla bekledikleri zaman yeme alışkanlıklarının, sıkı ve bitmeyen bir diyet uygulayanlara kıyasla genel olarak daha iyi olduğunu göstermişti.  

Werner, hile günlerinin ‘önümüzdeki birkaç ay boyunca diyet ve fitness hedeflerinize ulaşmanıza gerçekten yardımcı olabileceğini’ söyledi. 

Ayrıca metabolizmanın bir nevi kasa benzediğini, aktif kalabilmek için sık sık çalıştırılması gerektiğini öne sürüyor.

Araştırmalar, kilo verdiğinizde vücudunuzun leptin adı verilen açlığı düzenleyen hormonu çok fazla üretmediğini gösteriyor. Ancak kaçamak günleri leptinde geçici bir artışa neden olarak metabolizmanızı hızlandırabilir. 

İsviçre’de yapılan bir araştırma, bir öğünde kalori alımının artırılmasının, vücut ağırlığını düzenleyen hormonların üretimini yüzde 30 oranında artırabildiğini gösterdi . 

Batı Avustralya Üniversitesi’nde yapılan bir başka çalışma,  obez erkekleri dört aylık bir süre boyunca iki farklı diyete soktu; biri diyete ara veren, diğeri ise ara vermeyen. Mola veren grup, mola vermeyen gruba göre ortalama olarak daha fazla kilo verdi. 

Genel olarak Werner, çok hızlı bir şekilde çok fazla kilo veriyorsanız, vücudunuzu olumlu kondisyon değişiklikleri yapmaya yetecek kadar enerjiye sahip olamayabileceğinizi söyledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.