Dezenflasyon ne demek? Enflasyon ve deflasyondan farkı nedir?

Dezenflasyon ne demek, dezenflasyon olunca ne olur, sonuçları nelerdir? Dezenflasyon’un enflasyon ve deflasyondan farkı nedir? İşte dezenflasyon hakkında bilmeniz gereken her şey…

Dezenflasyon ne demek? Enflasyon ve deflasyondan farkı nedir?
Yayınlama: 12.01.2024
A+
A-

Pek çok kişi “enflasyonun” genel fiyat seviyesindeki artış olduğunu bilir. Birçok kişi aynı zamanda “deflasyonun” genel fiyat seviyesindeki bir düşüş olduğuna da aşinadır. Ancak çok az insan enflasyondan deflasyona giden yolun detaylarını bilir. İşte bu yolun önemli bir taşı dezenflasyondur. “Dezenflasyon”, enflasyonun daha yavaş sevrettiği, fiyat artış hızının düştüğü geçiş dönemini ifade eden bir ekonomi terimidir. Dezenflasyon, yavaşlayan ama yine de ileriye doğru ilerleyen bir koşucu gibi tabir edilebilir. Dezenflasyonda, enflasyonda düşüş olsa da fiyatlar eskisinden daha yavaş bir oranda artmaya devam eder. 

Deflasyon, enflasyon ve dezenflasyon fiyat seviyesinin farklı davranışlarını temsil eder. Gelin önce enflasyonla başlayalım.

Enflasyon nedir?

Enflasyon en basit tanımıyla, belirli bir süre boyunca genel fiyat seviyesindeki artış olarak tanımlanabilir. Şuan Türkiye’de yaşanan durum tam bir enflasyon ortamıdır. Fiyat artışları belirli bir süredir devam etmektedir.

Deflasyon nedir?

Deflasyon ise enflasyonun tam tersidir. Yani belirli bir sürede fiyatlardaki düşüşe deflasyon denir.

Dezenflasyon nedir?

Dezenflasyon nedir? sorusunun yanıtına. Dezenflasyon, enflasyonun halen devam ettiği bir dönemi tanımlar. Ancak enflasyondan ayrılan özellikleri vardır. Dezenflasyonda, fiyat artış hızı düşer. Yani genel bir tabirle yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçme sürecini dezenflasyon olarak tanımlayabiliriz. Yani 2024 yılında enflasyon halen bizimle birlikte olacak. Ama biraz daha az can acıtacak!

Dezenflasyon politikası nedir?

Enflasyonla mücadele, fiyat enflasyonunun hızının geçici olarak yavaşlamasıdır ve enflasyon oranının kısa vadede marjinal olarak düştüğü durumları tanımlamak için kullanılır.

Bir ekonominin enflasyonun düşmesine neden olabileceği pek çok şey vardır. Eğer bir merkez bankası daha sıkı bir para politikası uygulamaya karar verirse ve hükümet menkul kıymetlerinin bir kısmını satmaya başlarsa, bu durum  ekonomideki para arzını azaltarak enflasyonu düşürücü bir etkiye neden olabilir.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.