“Denizler sürdürülebilir mavi ekonomi prensiplerine göre şekillenmeli”

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve ODTÜ İklim Merkezi Müdürü Profesör Doktor Barış Salihoğlu, denizlerin sürdürülebilir mavi ekonomi prensiplerine göre şekillenmesi gerektiğini söyledi. 

“Denizler sürdürülebilir mavi ekonomi prensiplerine göre şekillenmeli”
Yayınlama: 02.10.2024
Düzenleme: 02.10.2024 17:45
A+
A-

Denizlerimizdeki balıkçılık faaliyetlerinin, sürdürülebilirlikten uzaklaşmış durumda olduğunu ve bu durumun deniz ekosistemlerini ciddi biçimde tehdit ettiğini dile getiren Salihoğlu, “Sadece sürdürülebilir balıkçılık ilkelerine geri dönmek yeterli değil; artık ekosistem temelli yaklaşımların benimsenmesi gerekmektedir. Bu yaklaşımlar, denizlerin doğal dengesini korumayı hedefler ve sadece belirli balık türlerinin değil, tüm ekosistemin sürdürülebilirliğini gözetir. Ayrıca, deniz koruma alanlarının genişletilmesi büyük önem taşıyor. Bu alanlar, deniz ekosistemlerinin kendini yenilemesine olanak tanır. Koruma altındaki bölgelerin en az %30 seviyesine çıkarılması, denizlerimizin uzun vadede sağlıklı kalmasını sağlayacaktır” ifadesini kullandı. Denizlerde sürdürülebilirliğin sağlanması için tüm sektörlerde sürdürülebilir mavi ekonomi ilkelerinin benimsenmesi gerektiğini söyleyen Salihoğlu, “Mavi ekonomi, denizlerin sunduğu kaynakların hem çevresel hem de ekonomik açıdan sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını hedefler. Sağlıklı ekosistemler olmadan, sağlıklı bir ekonomi yaratmak mümkün değildir. Bu nedenle, denizlerin korunması ve sürdürülebilir kullanımı, ekonomik kalkınmanın temel bir parçası olarak görülmelidir. Sadece balıkçılık değil, turizm, enerji, deniz taşımacılığı ve diğer tüm denizle bağlantılı sektörlerin sürdürülebilir mavi ekonomi prensiplerine göre şekillendirilmesi gerekmektedir” dedi.

Denizleri korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgiler veren Salihoğlu konuşmasına şöyle devam etti: Bireysel olarak, denizleri korumak için yapmamız gerekenlerin başında denizleri doğru tanımak ve onların bize sunduğu hizmetleri anlamak gelir. Denizlerin ekosistem hizmetlerini ve üzerlerindeki etkilerimizi doğru kavramalıyız. Özellikle, denizlere bırakılan atıkların azaltılması konusunda bilinçlenmeli ve bu konuda daha fazla talepte bulunmalıyız. İklim değişikliği ile mücadele etmek için de bireysel karbon salımını azaltılması gerektiğini vurgulayan Salihoğlu, “Hayat tarzımızda bazı değişiklikler yapmayı gerektirir. Örneğin; Bireysel araç kullanımını azaltmak ve toplu taşıma, bisiklet veya yürüyüş gibi çevre dostu ulaşım yöntemlerine yönelmek. Bitkisel temelli protein tüketimini artırmak ve et tüketimini azaltarak hem kişisel sağlığımıza hem de çevreye katkıda bulunmak. İyi tarım uygulamalarını talep etmek ve çevresel olarak sürdürülebilir gıda üretimini desteklemek. Tek kullanımlık plastiklerden kaçınmak ve yeniden kullanılabilir alternatiflere yönelmek” diye konuştu.

Kaynak: MERYEM KARADAĞ/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.