Çocuklarda alt ıslatma: Ne zaman doktora gitmeli?

Çocuklarda alt ıslatma özellikle gece idrar kaçırma aileler için sorunlu bir konu haline gelebilir. Peki çocuklarda idrar kaçırma, gece alt ıslatması ne zaman son bulmalı, kaç yaştan sonra doktora gitmeli? İşte yanıtlar…

Çocuklarda alt ıslatma: Ne zaman doktora gitmeli?
Yayınlama: 26.07.2024
A+
A-

Yatak ıslatma,  gece inkontinansı veya gece enürezisi olarak da bilinir. Uykuda istemeden idrar kaçırmak anlamına gelir. Bu, geceleri kuru kalmanın makul bir şekilde beklenebileceği yaştan sonra gerçekleşir.

Islak çarşaflar ve pijamalar ve utanmış bir çocuk birçok evde tanıdık bir sahnedir. Ancak çocuğunuz yatağını ıslatırsa üzülmeyin. Yatak ıslatma, tuvalet eğitimiyle ilgili bir sorun belirtisi değildir. Genellikle bir çocuğun gelişiminin tipik bir parçasıdır.

Genellikle, 7 yaşından önce yatak ıslatma bir endişe değildir. Bu yaşta, çocuğunuz hala gece mesane kontrolünü geliştiriyor olabilir.

Çocuğunuz yatağını ıslatmaya devam ederse, sorunu sabır ve anlayışla ele alın. Yaşam tarzı değişiklikleri, mesane eğitimi, nem alarmları ve bazen ilaçlar yatak ıslatmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

Altı ıslatmanın belirtileri

Çoğu çocuk 5 yaşına kadar tuvalet eğitimini tamamlamış olur, ancak mesaneyi tamamen kontrol edebilmek için gerçekten bir hedef tarih yoktur. 5 ile 7 yaşları arasında, yatak ıslatma bazı çocuklar için sorun olmaya devam eder. 7 yaşından sonra, az sayıda çocuk hala yatak ıslatır.

Ne zaman doktora görünmeli?

Çoğu çocuk kendi kendine yatak ıslatmayı aşar — ancak bazılarının biraz yardıma ihtiyacı vardır. Diğer durumlarda yatak ıslatma, tıbbi müdahale gerektiren altta yatan bir rahatsızlığın işareti olabilir.

Aşağıdaki durumlarda çocuğunuzun doktoruyla veya başka bir sağlık uzmanıyla görüşün:

-Çocuğunuz 7 yaşından sonra bile yatağını ıslatıyor.
-Çocuğunuz birkaç ay boyunca geceleri kuru kaldıktan sonra yatağını ıslatmaya başlar.
-Çocuğunuzun yatağını ıslatmasının yanı sıra idrar yaparken ağrı çekmesi, sık sık aşırı susaması, pembe veya kırmızı idrar yapması, sert dışkılaması veya horlaması da olabilir.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.