Çiğ köfte mikrop saçıyor! Bakteri, parazit ne ararsan var!

Türkiye’nin 10 kentinde toplam 3 bin çiğ köfte ve çiğ köfte ile birlikte servis edilen yeşil yapraklı salata örneklerini inceleyen uzmanlar, birçok numunede sağlığa zararlı bakteri ve parazit saptadı.

Çiğ köfte mikrop saçıyor! Bakteri, parazit ne ararsan var!
Yayınlama: 02.09.2023
A+
A-

Birçok kişinin ‘lezzet harikası’ olarak tanımladığı çiğ köftenin tadını kaçıracak bulgulara ulaşıldı. 

10 ayrı şehirden toplam 3 bin çiğ köfte ve çiğ köfte ile birlikte servis edilen yeşil yapraklı salata örneklerini inceleyen uzmanlar, birçok üründe sağlığı bozacak düzeyde yoğun bakteri türleri saptadılar.

Yüzde 18’inde parazit çıktı

Haber Global’de yer alan habere göre araştırmalar kapsamında, çiğ köfte örnekleri üzerinde yapılan laboratuvar analizlerinde, İstanbul’daki örneklerin yüzde 18.7’sinde, Bursa’da yüzde 8.7’sinde, Ankara’da ise yüzde 8’inde zararlı parazitler tespit edildiği ortaya konuldu. Bu oran İzmir’deki numunelerde yüzde 12, Antalya’da yüzde 10, Adana’da yüzde 7.3, Diyarbakır’da yüzde 9.3, Şanlıurfa’da yüzde 4.7 olarak kayda geçti. Gaziantep’ten alınarak incelenen ürünlerin yüzde 39,3’ü ile Adıyaman’dan elde edilen örneklerin de yüzde 24.7’sinin insan sağlığı açısından zararlı parazit yumurtaları, protozoa kistleri ve trofozoidler açısından tüketime uygun olmadığı tespit edildi.

Çiğ köfte ile birlikte servis edilen yeşil yapraklı salata ürünlerin ise İstanbul’daki örneklerin yüzde 22’si, Bursa’da yüzde 12.7’si, Ankara’da yüzde 24.7’si, İzmir’de yüzde 47.3’ü, Antalya’da yüzde 18’i, Adana’da yüzde 11.3’ü, Diyarbakır’da yüzde 20.7’si, Şanlıurfa’da yüzde 16’sı, Gaziantep’te yüzde 26’sı ve Adıyaman’da ise yüzde 13.3’ünün parazit yumurtaları, protozoa kistleri ve trofozoidler açısından tüketime uygun olmadığı anlaşıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.