“Çiftçinin en büyük sorunu girdi maliyetleri”

Mersin’in Silifke ilçesinde, çiftçilerin sorunlarından bahseden Silifke Ziraat Odası Başkanı Yönetim Kurlu Başkanı Kemal Gezer, çiftçinin en büyük sorunun girdi maliyetleri ve ürünlerini satamamak olduğunu söyledi.

“Çiftçinin en büyük sorunu girdi maliyetleri”
Yayınlama: 26.08.2024
Düzenleme: 26.08.2024 16:56
A+
A-

Silifke’de eskiden çilek hasadının çok fazla olduğunu ama son yıllarda çiftçi maliyetlerden dolayı çilek ekimi yapmadığını dile getiren Gezer, “Çilek artık Silifke de girdi maliyetlerinden dolayı azaldı. Çilek ekimi yüz de 100’lerden yüzde 30 ‘lara düştü. Çilek biliyorsunuz işçilikle yapılan bir tarım. Çiftçilerimiz işçi bulmakta da maalesef zorlanıyor” dedi.

Çiftçinin ürünlerini satamadığını ve tarlada kaldığını dile getiren Gezer, “Ürünlerimizi satamıyoruz, tarlada kalıyor. Satılıyor ama sattım ürünler benim maliyetimi bile karşılamıyor. 20 dönümlük bir arazinin budaması 6 gün sürüyor. Bir kişinin yevmiyesi bin TL  6 gün çalıştıklarında 120 bin TL ben sadece budama işçiliği parası veriyorum. Diğer masraflar hariç, geçen sene narenciye üreticisi para kazanmadı. Para kazanmadığı için de çiftçi bahçesine bakmadı. Üretici kabak ekmiş diyor ki bana başkanım kabak satılmıyor. 2 TL yerinde kabağı satamıyoruz diyorlar. Tarım komple sıkıntıda. Köylerde domates 12 TL  bir tane fide olmuş 20 TL bu üretici 12 TL domates satıyor 20 TL fidesi var  bu zaten sadece fideyle olmuyor. Kargısı, bağlaması, gübresi, içsisi ve tül var. Çiftçi çaresizliğini yaşıyor. Silifke’deki araziler yabancıların ellerine geçiyor yerli halkımız üretemediği için de üzülüyor. Hükümetten destek bekliyoruz. Bize pazar kurmalı ve maliyetleri düşürmeli” diye konuştu.

Kaynak: MÜJDE DEMİR/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.