“ÇEAŞ ve Kepez mağduru 18 bin kişinin hakkı iade edilmeli”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, ÇEAŞ ve Kepez Elektrik hisselerinin borsa kaydından çıkarılmasının üzerinden geçen 21 yılda yaklaşık 18 bin yatırımcının mağduriyetinin sürdüğünü belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, ÇEAŞ ve Kepez Elektrik hisselerinin borsa kaydından çıkarılmasının üzerinden geçen 21 yılda yaklaşık 18 bin yatırımcının mağduriyetinin sürdüğünü belirtti.
Dr. Şevkin, bu konuya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a yazılı yanıt verilmesi talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sundu. Şevkin, 18 bin yatırımcının haklarının iade edilmesini talep ederken, bu mağduriyetin maddi değerinin yaklaşık 4 milyar doları bulduğunu ifade etti.
2003 yılında Uzan Grubu’na ait Çukurova Elektrik Anonim Şirketi (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinin borsa kaydının silindiğini ve işlem görmelerinin sürekli olarak engellendiğini belirten Şevkin, hisse senetlerinin aracı kurumlar vasıtasıyla borsa dışında işlem görmesinin de mümkün olmadığını vurguladı. Şevkin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Çukurova ve Kepez Elektrik’ten hisse satın alan küçük yatırımcılar, bu şirketlerin Bakanlar Kurulu kararıyla iptal edilen faaliyetleri ve hisse senetlerinin borsadan çıkarılması nedeniyle büyük mağduriyet yaşamıştır. Bu mağduriyet, 21 yıldır devam etmektedir.”
“Hükümet-şirket kavgasında kaybeden vatandaş oldu”
Borsa üzerinde işlem gören ve halka açık olan ÇEAŞ ve Kepez’in, Bakanlar Kurulu kararıyla 2058 yılına kadar elektrik üretim, dağıtım ve iletim lisanslarına sahip olduğunu, ancak 2003 yılında bu lisansların iptal edilmesinin yatırımcılara büyük zarar verdiğini belirten Şevkin, maddi zararın 4 milyar doları bulduğunu ifade etti. Ayrıca, ÇEAŞ ve Kepez’in faaliyetlerinin sona ermesinin ardından benzer iş yapan şirketlerin piyasa değerinin 20 milyar doların üzerinde olduğunu belirtti.
Küçük yatırımcıların hükümet-şirket kavgasında mağdur olduğuna dikkat çeken Şevkin, yatırımcıların çoğunun evlerini ve arabalarını satmak zorunda kaldığını ve borçlarını ödemekte güçlük çektiğini söyledi. Şevkin, devlet teşvikiyle yatırım yapan ancak iki şirketin faaliyetlerine son verilmesinin ardından destek görmeyen 18 bin insanın mağduriyetinin geç de olsa giderilmesi gerektiğini vurguladı.
Dr. Müzeyyen Şevkin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
- Kamuoyunda konuşulduğu gibi, ÇEAŞ ve Kepez’den hisse alan vatandaş sayısı 18 bin midir? Yoksa sayı daha fazla mıdır? ÇEAŞ ve Kepez hissedarlarının sayısını ayrı ayrı açıklar mısınız?
- İki şirketten hisse alan vatandaşların toplam yatırım değeri, bugünkü kurla kaç dolardır?
- Yatırımcıların mağduriyetlerinin giderilmesi için herhangi bir çalışma yapılmış mıdır veya yapılacak mıdır?
- Devletin denetim ve kontrolündeki hisse senetlerine devlet tarafından el konulması durumunda, sosyal devlet ilkesi gereği vatandaşların mağduriyeti giderilecek midir? Giderilecekse, bu mağduriyet ne zaman sona erecektir?
- Son 21 yılda ÇEAŞ ve Kepez yatırımcılarına herhangi bir çağrıda bulunulmuş mudur? Herhangi bir açıklama veya görüşme yapılmış mıdır?
- ÇEAŞ ve Kepez’i denetlemekle yükümlü olan devlet görevlileri hakkında gerekli denetimleri yapmamaları sebebiyle herhangi bir cezai ya da idari işlem gerçekleştirilmiş midir? Gerçekleştirilmişse, son durum nedir ve nasıl bir ceza yöntemi uygulanmıştır?
- İki şirketin el konulan tüm malvarlıkları ve işletme hakları hangi kuruluşa veya kuruluşlara devredilmiştir? Küçük yatırımcıların hisselerinden kaynaklanan hakları iade edilecek midir?
Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER