Carry Trade nedir, nasıl yapılır, riski var mı? Carry Trade örnekleriyle kazanç sağlama yolları

ABD’nin önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs, Türk Lirası’nın yeniden Carry Trade piyasasında öne çıkabileceğini duyurdu. Goldman Sachs’ın TL’de Carry Trade açıklaması sonrası yatırımcılar Carry Trade nedir, anlamı ne, nasıl ve nereden yapılır, riskli mi? sorularına yanıt aramaya başladı. İşte Carry Trade örnekleri ve bilmeniz gerekenler.

Carry Trade nedir, nasıl yapılır, riski var mı? Carry Trade örnekleriyle kazanç sağlama yolları
Yayınlama: 28.09.2023
A+
A-

Carry Trade, Türk Lirası için yeniden mümkün olabilir! ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs’ın en son Türk Lirası-Carry Trade açıklaması yatırımcıları hareketlendirdi. Herkes Goldman Sachs’tan sonra Carry Trade nedir, anlamı ne, nereden ve nasıl yapılır? soruları ile Carry Trade riskli mi, para kaybettirir mi, Carry Trade örnekleri neler? yanıtlarını merak ediyor. Biz de Referans Türk olarak size Carry Trade hakkında bilmeniz gereken her şeyi teker teker hazırladık. Hadi gelin reel faizin üzerinde getiri imkanı sunan Carry Trade hakkındaki tüm bilgilere birlikte bakalım.

Carry Trade ne demek, anlamı ne?

İngilizce bir ifade olan Carry Trade’in anlamı ‘Taşıma Ticareti’dir. Burada ticarete konu olan taşıma işlemindeki varlık ‘para’dır. Carry Trade çoğunlukla döviz ticaretiyle ilişkilendirilen bir yatırım stratejisidir.

Carry Trade nedir?

Carry Trade nedir sorusunun yanıtı ise şöyle açıklanabilir. Bir yatırımcı, düşük faiz oranıyla bir para biriminden borç alır ve daha yüksek faiz oranına sahip bir para birimine yatırım yapar ve kabaca aradaki farka eşdeğer bir getiri elde eder.

Carry Trade, bir yatırımcının bir para birimi veya emtia gibi bir varlığı belirli bir süre elde tutması veya taşıması karşılığında elde ettiği etkili bir getiridir. Her ne kadar ticaretin riskinde rol oynayabilse de, varlığın değer kazanmasına bağlı değildir.

Carry Trade nasıl yapılır?

Bir taşıma ticaretinde yatırımcı, daha yüksek faiz oranı kazandıran bir para birimini veya varlığı satın almak için düşük faiz oranlı bir para biriminden borç alır. Carry trade’ler döviz yatırımlarında en çok işlem gören stratejilerden biridir. Ancak bu aynı zamanda yüksek riskli bir stratejidir ve başarılı bir şekilde yürütülmesi için doğru piyasa koşulları ve yatırım uzmanlığı gerektirir.

Carry Trade ortak taşıma işlemleri nelerdir?

Popüler döviz taşıma işlemleri, yüksek faiz oranı farkları nedeniyle Avustralya doları ve Japon yeninin veya Yeni Zelanda doları ve Japon yeninin alım satımını içerir. Bir yatırımcı Japon yeni cinsinden borç alabilir, etkili bir şekilde %0 faiz ödeyebilir, Yeni Zelanda veya Avustralya doları satın alırken geçerli oranlarda sırasıyla %3,50 ve %2,85 kazanç elde edebilir, işlem ücretleri ve geçerli maliyetler hariç. Nihai fark, ticaretin kârıdır.

Carry Trade riskli mi?

Birincil ticaret riskleri, değişken para birimlerini veya faiz oranlarındaki değişiklikleri içerir. Örneğin, gelişmekte olan piyasalar daha yüksek faiz oranları sunmakta ancak aynı zamanda ani kur dalgalanmalarına veya değer kaybına neden olabilecek yüksek ülke ve politik risklere de sahip olup, bu da cari ticarette önemli kayıplara yol açabilmektedir. Gelişmekte olan piyasa para birimleri sadece daha değişken olmakla kalmıyor, aynı zamanda oynaklığın boyutu da genellikle gelişmiş piyasalarda yaşananlardan daha büyük olabiliyor ve bu da muhtemelen daha büyük günlük kayıplarla sonuçlanıyor. Türk lirası son yıllarda en değişken gelişen piyasa para birimlerinden biri oldu: 16 Kasım 2021’den 15 Kasım 2022’ye kadar olan 12 ay içinde lira %-2,71’den ABD dolarına -45,92’ye yükseldi. Bu, bir aydan kısa bir süre içinde %27,10’luk bir düşüşü de içeriyor. 

Hangi yatırım stratejileri Carry Trade kullanıyor?

Carry trading yüksek riskli bir strateji olabilir; Bu nedenle büyük kayıp potansiyelini en aza indirmek için uzman risk yönetimi gerekir. Küresel makro fonlar ve diğer hedge fonları da dahil olmak üzere alternatif yatırım stratejileri, taşıma ticaretini kullanır ve bunu döviz kuru hareketlerindeki ivmeden yararlanabilecek pozisyonlarla birleştirebilir. Alternatif yatırımların ötesinde, bir dizi başka yatırım stratejisi de taşıma işlemlerini kullanabilir. Yöneticiler, merkez bankası politikası ve ülkeye özgü ve küresel makroekonomik faktörler hakkında görüşler oluşturarak kapsamlı araştırma ve temel analizler üstlenirler. Özellikle karmaşık yatırım stratejileri düşünüldüğünde yetenekli bir yatırım yöneticisi seçmek önemlidir. Taşıma ticareti genellikle döviz piyasalarında kullanılsa da, aynı zamanda emtialar, sabit gelir.

Daha fazla alternatif yüzdesine sahip portföyler daha büyük risklere sahip olabilir. Çeşitlendirme karı garanti etmez veya zarar riskini ortadan kaldırmaz. Geçmiş performans gelecekteki sonuçları garanti etmez.

Carry Trade örnekleri

Avustralya veya Yeni Zelanda dolarına yatırım yapmak için Japon yeniyle borçlanmak yaygın bir Carry Trade örneğidir. 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.