Şirket bilançoları neden önemli, hisse senedi fiyatlarını nasıl etkiler?

Borsa’da işlem gören şirketler için bilanço sezonu geldi. 2023 yılının üçüncü çeyrek bilançoları hisse senedi yatırımcıları tarafından merakla beklenirken, bilanço sezonuna hakim olmayan yeni yatırımcılar ‘Şirket bilançoları neden önemli, hisse senedi fiyatlarını nasıl etkiler? sorusunun yanıtını arıyor. İşte yanıtlar…

Şirket bilançoları neden önemli, hisse senedi fiyatlarını nasıl etkiler?
Yayınlama: 19.10.2023
A+
A-

3Ç23 bilanço dönemi 20 Ekim’de Arçelik, bankalarda ise 24 Ekim’de Yapı Kredi ile başlayacak. Sonuçların son açıklanma tarihi ise solo şirketler için 30 Ekim; konsolide şirketler ve solo bankalar için 9 Kasım ve konsolide bankalar için 20 Kasım olarak belirlendi. Peki bilançolara neden önemli, hisse senedi yatırımcıları bilançolarda nelere dikkat etmeli, bilançolar hisse senedi fiyatlarını nasıl etkiler? Gelin hep beraber bu soruların yanıtlarına bakalım…

Bilançolar şirketlerin finansal ve ekonomik durumunu ortaya koyan en önemli raporlardır. Bir nevi şirketin röntgeni gibidir. Bilançolarda yer alan her veri yatırımcıların için al-sat kararı vermeleri adına önemli verilerdir. Şirketler iyi dinamiklere sahip bilançolar açıkladıklarında yatırımcıların kısa, orta ve uzun vadedeki kazançlarına dair de bir öngörü oluşur. Kötü bir bilanço açıklayan şirketler için ise yatırımcıların yatırımlarını korumak için farklı tercihler yapmaları için fırsat sunabilir.

Bilançolar hisse senedi fiyatlarını nasıl etkiler?

Peki bilançolar hisse senedi fiyatlarını nasıl etkiler? Beklentinin üzerinde kar eden gösteren bilançolara sahip şirketlerin hisse senetleri hem kısa vadede hem de uzun vadede yükseliş trendi oluşturur. Aynı zamanda şirketin yatırımları, uzun vadeli gelir beklentileri gibi unsurlar da hisse senedi fiyatı üzerinde etkilidir. Beklentilerin altında kar getiren bilançolar ile beklentilerin üzerinde zarar gelen bilançolara ait hisse senetleri çoğunlukla kısa vadede düşüş yaşar. Ancak burada bilançoda zarara neden olan kalemlerin doğru analiz edilmesi gerekir.

Bilançosunda zarar olan şirketlerin hisseleri her zaman düşmez?

Eğer şirket zarar etmesine karşın yüksek yatırım kalemine sahipse kısa vadedeki hisse senedi düşüşü uzun vadede yükselişe neden olabilir. Çünkü şirketin yüksek bedelli yatırımları aynı zamanda yüksek kapasiteli üretim ve kazanç anlamına gelmektedir. Bilançolar hisse senedi fiyatını nasıl etkiler? sorusunun yanıtı her hisse senedi için özeldir. Bu nedenle her şirketin bilançosu ayrı ayrı değerlendirilmeli ve uzman görüşleriyle bilanço analizleri yapılmalıdır. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.