Baş dönmesinin en yaygın nedeni: Vertigo nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir?

Vertigo, halk dilinde, baş dönmesi vücudun denge sisteminde yaşanan bir sorun nedeniyle ortaya çıkan baş dönmesidir. Beyin, kalp ve damar hastalıklarına dek çok sayıda nedenden kaynaklanabiliyor ancak sorun, yüzde 90 iç kulaktan köken alıyor.

Baş dönmesinin en yaygın nedeni: Vertigo nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir?
Yayınlama: 08.07.2024
Düzenleme: 08.07.2024 10:43
A+
A-

Vertigo, çevrenizin döndüğü veya hareket ettiği yönündeki yanlış histir. İç kulak bozukluklarında, beyniniz gözlerinizin ve duyusal sinirlerinizin aldığıyla tutarlı olmayan iç kulaktan sinyaller alır. Vertigo, beyniniz karışıklığı çözmek için çalışırken ortaya çıkan şeydir.

Denge duygunuz, duyusal sisteminizin çeşitli bölümlerinden gelen birleşik girdiye bağlıdır.

Bunlar şunları içerir:

  • Vücudunuzun uzayda nerede olduğunu ve nasıl hareket ettiğini belirlemenize yardımcı olan gözler
  • Vücudunuzun hareketleri ve pozisyonları hakkında beyninize mesajlar gönderen duyusal sinirler
  • Yer çekimini ve ileri geri hareketi algılamaya yardımcı olan sensörleri barındıran iç kulak
  • Vertigo, çevrenizin döndüğü veya hareket ettiği yönündeki yanlış histir. İç kulak bozukluklarında, beyniniz gözlerinizin ve duyusal sinirlerinizin aldığıyla tutarlı olmayan iç kulaktan sinyaller alır. Vertigo, beyniniz karışıklığı çözmek için çalışırken ortaya çıkan şeydir.

Vertigonun nedenleri

İyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV): Bu durum, döndüğünüz veya hareket ettiğiniz yönünde yoğun ve kısa ama yanlış bir hisse neden olur. Bu ataklar, yatakta döndüğünüzde, oturduğunuzda veya başınıza bir darbe aldığınızda olduğu gibi baş hareketindeki hızlı bir değişiklikle tetiklenir. BPPV , vertigonun en yaygın nedenidir.

Enfeksiyon:  Vestibüler sinirin viral enfeksiyonu, vestibüler nörit, yoğun, sürekli vertigoya neden olabilir. Ayrıca ani işitme kaybınız varsa, labirentitiniz olabilir.

Meniere hastalığı:  Bu hastalık, iç kulağınızda aşırı sıvı birikmesiyle ilgilidir. Birkaç saate kadar süren ani baş dönmesi ataklarıyla karakterizedir. Ayrıca dalgalanan işitme kaybı, kulakta çınlama ve tıkalı kulak hissi yaşayabilirsiniz.

Migren: Migren yaşayan kişilerde şiddetli baş ağrısı olmasa bile vertigo veya diğer baş dönmesi atakları olabilir. Bu tür vertigo atakları dakikalarca veya saatlerce sürebilir ve baş ağrısının yanı sıra ışık ve ses hassasiyetiyle de ilişkilendirilebilir.

Vertigoya ne iyi gelir?

Vertigo tedavisi altta yatan nedenin tespit edilmesine dayanır. Tedavi seçenekleri, vertigonun nedenine bağlı olarak değişir. BPPV gibi iç kulakla ilgili sorunlar bazen özel manevralarla tedavi edilebilir. Meniere hastalığı için tedavi, diyet değişiklikleri, ilaçlar ve bazen cerrahi içerebilir. Migren kaynaklı vertigo tedavisinde migren ilaçları kullanılabilir. Nörolojik vertigo durumlarında, altta yatan nedenin tedavi edilmesi gerekebilir.

Vertigo nasıl geçer?

Tedavi, hastanın durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Özellikle iç kulak kaynaklı vertigo için Epley manevrası veya Brandt-Daroff egzersizleri gibi pozisyonel manevralar, semptomları hafifletebilir. İlaçlar, özellikle Meniere hastalığı gibi iç kulak sorunlarına bağlı vertigoyu kontrol altına alabilir. Tedavi edilebilir nedenlere dayalı vertigo, uygun şekilde tedavi edildiğinde geçebilir. Ancak nedenler farklı olduğu için her bireyde vertigonun süresi farklılık gösterebilir.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.