Bakan Bolat: 2024 sonuna kadar 377 milyar dolar ihracat hedefimizi başaracağız

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri doğrultusunda 2024 sonuna kadar 267 milyar dolar mal, 110 milyar dolar hizmet ihracatı hedefimizi başaracağız.” dedi.c

Bakan Bolat: 2024 sonuna kadar 377 milyar dolar ihracat hedefimizi başaracağız
Yayınlama: 08.06.2024
A+
A-

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ev sahipliğinde düzenlenen “TİM 31. Genel Kurul ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni,” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, etkinlikte ihracatçıların Türkiye ekonomisi için önemine vurgu yaparak, onların özverili çalışmaları ve bitmeyen azmi sayesinde Türkiye’nin dünya sahnesinde güçlü bir konuma ulaştığını belirtti.

Bolat, ihracatçıların yalnızca ürün ve hizmet satmakla kalmayıp, Türkiye’nin adını, kültürünü ve değerlerini de dünyaya tanıttığını ifade etti. İhracatın her aşamasında gösterilen titizlik ve uzmanlığın Türkiye için gurur kaynağı olduğunu belirterek, “Ticaret Bakanlığı olarak, ‘Sürdürülebilir İhracat Artışı ve Dış Ticaret Dengesi’, ‘Adil, Rekabetçi ve İstikrarlı Bir İç Ticaret Ortamı’ ve ‘Etkin, Hızlı ve Güvenli Bir Gümrük Anlayışı’ hedefleri doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aldığımız tedbirler sayesinde her ay ihracatta Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırarken, dış ticaret ve cari işlemler açığımızda da önemli düşüşler gözlemliyoruz,” dedi.

2023 ihracat rakamlarındaki artışa dikkat çeken Bolat, bu artışın doğru yolda ilerlediklerinin bir göstergesi olduğunu belirtti. 2023’ün dünya ekonomisi için durgun, dünya ticareti ve ihracatı için ise gerileme yılı olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin olumlu sonuçlar almak için var gücüyle çalıştığını ifade etti. “2026’da mal ihracatında 302 milyar doları yakalayacağız” diyen Bolat, 2024’te aylık ortalama 23,5 milyar dolar, 2025’te ise 25 milyar dolar ihracat hedeflerini tutturacaklarını belirtti.

Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bolat, yatırım, üretim ve ihracat zincirini desteklemek adına dış ticaret politikalarını etkili şekilde uygulamaya devam ettiklerini söyledi. Yerli sanayicileri ithalat kaynaklı haksız rekabet ve tehditlere karşı korumak için çeşitli önlemler aldıklarını belirten Bolat, “Son 1 yılda, 6 ürün grubunda 6 ülkeye karşı 11 adet ‘Damping Soruşturması’ ve 4 ürün grubunda 6 ülkeye karşı 8 adet ‘Önlemlerin Etkisiz Kılınmasına Karşı Soruşturma’ açtık,” dedi.

En önemli ticaret ortağı olan Avrupa Birliği (AB) ile temasları yoğunlaştırdıklarını söyleyen Bolat, “Geçen ay AB Komisyonu ile Yüksek Düzeyli Ticaret Komitesi kurmaya karar verdik. İlk toplantımızı 8 Temmuz’da Brüksel’de gerçekleştireceğiz,” dedi. Ayrıca, mal ve hizmet ihracatı desteklerinin bu yıl iki katına çıkarılarak 21,5 milyar TL’ye yükseltildiğini belirtti.

Türk malının yeni pazarlara tanıtılması ve tüketiciye ulaştırılması için fuarlar ve ticaret heyetleri düzenlediklerini belirten Bolat, “Son bir yılda, 1500’ün üzerinde yurt dışı fuara ve 51 adet yurt içi fuara katılımı destekledik,” dedi. Ayrıca, “Son bir yılda, 23 şirketin 25 markası Turquality, 25 şirketin 25 markası ise Marka Destek Programında olmak üzere 48 şirketin 50 markasını destek kapsamına aldık,” dedi.

Son olarak, dijital ve yeşil dönüşüm süreçlerini yakından takip ettiklerini belirten Bolat, e-ihracatın arttırılması ve ihracatçıların finansmana ulaşması noktasında çeşitli destekler sağladıklarını belirtti. “İhracatçılarımızın rekabetçiliğini artırmak için AR-GE, inovasyon, markalaşma ve tasarım kültürünü destekliyoruz,” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.