Armatür sektörü ihracatı ilk yedi ayda 2,3 milyar dolara ulaştı

Ocak-Temmuz 2024 döneminde armatür, valf, vana, musluk ve sıhhi tesisat ekipmanları sektörü, geçen yılın aynı dönemine paralel bir performans sergileyerek 2 milyar 313 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Temmuz ayında ise sektör ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,4 artış göstererek 352 milyon dolara ulaştı.

Armatür sektörü ihracatı ilk yedi ayda 2,3 milyar dolara ulaştı
Yayınlama: 26.08.2024
A+
A-

Sektörün kapasite kullanım oranı yüzde 70 seviyelerinde kalırken, Ocak-Temmuz döneminde ihracat birim fiyatı 6,04 dolardan 6,34 dolara yükseldi. Bu artış, sektördeki canlılığın ve küresel pazarda Türk ürünlerine olan talebin sürdüğüne işaret ediyor.

Sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya 39,4 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. Almanya’yı, 30,3 milyon dolarla Rusya ve 15,9 milyon dolarla Irak takip etti. Ayrıca, Fas’a yapılan ihracat geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 73,5 artarak 7,8 milyon dolara ulaştı. Bu durum, Fas pazarının Türk ürünlerine olan ilgisinin arttığını gösteriyor.

ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, sektörde karşılaşılan ekonomik zorluklara dikkat çekti. Turhan, Türkiye İmalat PMI rakamlarının temmuz ayında 47,2 seviyesine gerilemesinin, imalat sanayisindeki talebin zayıfladığını ve yüksek faiz ile sıkılaştırma politikalarının reel sektörü zorladığını belirtti. Ayrıca, dar bantta hareket eden döviz kurları, yüksek enflasyon oranları ve Türkiye’nin Temmuz 2024’te yüzde 61,78 olarak gerçekleşen enflasyonunun sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Turhan, yüksek maliyetler nedeniyle sektör firmalarının ya müşteri kaybı riskine girerek yüksek fiyatlar sunduklarını ya da düşük kar marjlarıyla satış yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Sektörün enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve döviz kuru desteklerinin sağlanması gibi önlemlerle ihracat rekabet gücünü artırmayı hedeflediğini vurguladı.

Dünya genelindeki jeopolitik riskler ve ekonomik belirsizliklerin de sektör ihracatını etkilediğine dikkat çeken Turhan, ABD’deki resesyon ihtimali, Avrupa’daki ekonomik ve siyasi istikrarsızlıklar, Ortadoğu’daki artan gerilimlerin küresel piyasaları zorladığını belirtti. Türk ihracatçılarının bu zorlu küresel ortamda olumsuz etkilendiği gözlemleniyor.

Sektörün yıl sonu hedefi, bu zorluklara rağmen ihracatını artırarak 2023 yılı performansını geçmek ve yeni pazarlarda daha güçlü bir konum elde etmek olarak belirlenmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.