Adana’da çiftçiye güz ekimi için “su” uyarısı!

Adana’da Seyhan Baraj Gölü’nde azalan su miktarı soğan-sarımsak, patates ve sebze ekimi yapacak üreticiyi vurdu. Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği, Sarıçam, Yüreğir, Karataş ve Ceyhan ilçelerindeki 102 mahalleye, narenciye ve meyve bahçelerini riske atacağı gerekçesiyle kendi imkanlarıyla sulama yapabilecek çiftçiler hariç, güzlük ekim için su temin edemeyeceğini duyurdu.

Adana’da çiftçiye güz ekimi için “su” uyarısı!
Yayınlama: 09.08.2024
Düzenleme: 09.08.2024 17:58
A+
A-

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, iklim değişikliği ve kuraklığın artık kendini iyiden iyiye hissettirdiğini anımsatarak, Çukurova genelinde eski vahşi sulama alışkanlıklarının terk edilerek, kapalı basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını kaydeden Doğan, toplam suyun yüzde 77’sinin tarımda, yüzde 13’ünün üretim ve enerjide, yüzde 10’unun ise evlerde kullanıldığını anımsattı. Sulama Birliği’nin güz ekimi için yaptığı uyarının yerinde olduğunu kaydeden Doğan, barajlardaki su seviyesinin düştüğünü, Adana’da mısır sulaması bittikten sonra ise pamuk ve diğer ikinci ürünlerin sulamasının yapıldığını kaydetti.

Günlük tarımda 20 milyon metreküp su kullanıldığını, barajlara giren su miktarının ise 10 milyon metreküpten 4-5 milyona düştüğünü kaydeden Doğan, “Sulama Birliği, bilgilendirme yaptı. Barajlardaki su seviyesinin düşmesi nedeniyle bazı ürünleri riske atmamak açısından tarımsal sulama kısıtlanıyor. Sulama sadece ekili ve dikili olan ürünlere yapılıyor.” dedi.

Bu arada, Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği’nden yapılan duyuru şöyle: “Seyhan Barajında 357.31 hm³ sulamada kullanılabilir su bulunmakta olup bu miktarın ancak çok yıllık bitkilerin (Narenciye, Her çeşit meyve bahçesi, Her çeşit Fidan vb.) su ihtiyaçlarını karşılayabileceğinden, güzlük ekim (Soğan-sarımsak, Patates, Her çeşit sebze vb.) yapılması halinde çok yıllık bitkilere su verilmemesi riski oluşacağından, kendi imkanları ile sulama yapabilecek çiftçiler haricinde (Dere yatağı ve drenaj kanallarından sulama yapanlar hariç) güzlük ekim için su verilmesi mevcut su bütçesi ile mümkün görülmemektedir.”

Bu arada, güz ekimi için uyarılan ilçeler ve mahalleler şöyle: Ceyhan Mahalleleri: Çokçapınar, Kızıldere. Sarıçam Mahalleleri: Dağcı, Göztepe, İncirlik, Mutlu, Müminli, Suluca, Yürekli. Yüreğir Mahalleleri: Kayarlı, YukarıÇiçekli, Şeyhmurat, Paşaköy, Sağdıçlı, Şahinağa, Danişment, Doğankent, Ağzıbüyük, Solaklı, Akdam, Zağarlı, Eğriağaç, Kamışlı, Yalnızca, Gökçeli, Köprügözü, Abdioğlu, Alihocalı, Aydıncık, Beyköy, Büyükkapılı, Camili, Cırrık, Cumhuriyet, Çağırkanlı, Cine, Çotlu, Dedepınarı, Denizkuyusu, Düzce, Gümüşyazı, Hacıali, Havutlu, Herekli, Kadıköy, Karaahmetli, Köklüce, Taşçı, Tuzsuzoğlu, Yakapınar, Yenice, Yeniköy, Yerdelen, Yunusoğlu, Geçitli, Vayvaylı, Kaşlıca, Nacarlı, Gökvelioğlu, Kütüklü, Çatalpınar (Ziyanlı), Esenler(Frenkoğlu). Karataş Mahalleleri: Develiören, Kızıltahta, Çağşırlı, Yüzbaşı, Oymaklı, Helvacı, Çimeli, Sirkenli, Terliksiz, Çukurkamış, Yemişli, Çakırören, Gölkaya, Küçük Karataş, Karataş İskele, Bahçe, Bebeli, Adalı, Kesik, Ataköy, Çavuşlu, Damlapınar, Dolaplı, Hacıhasan, Hasırağacı, İsahacılı, Karagöçer, Kırhasan, Kiremitli, Konaklı, Kumhöyüğü, Meletmez, Sarımsak, Tabaklar, Topraklı, Tuzkuyusu, Tuzla, Yassıören, Yeni Muratlı.

Kaynak: ZİYA İPEK / ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.