Adana ve Hatay’da deprem tehlikesi var mı? Melih Baki açıkladı

Deprem ülkemizin en büyük tehlikesi konumunda ilk sıralarda yer alıyor. Adana’da 4.1, Çanakkale’de 4.7 büyüklüğünde yaşanan depremler sonrası vatandaşlar büyük paniğe kapıldı. Referans Türk olarak bu yaşanan depremler sonrası Deprem Uzmanı Melih Baki ile bir röportaj gerçekleştirdik. Baki “Adana’da biriken enerji, daha önce açıkladığımız gibi, depremden hemen sonra Ceyhan, Kozan, Osmaniye arasında hafif enerji birikimi vardı ve bu da 5 büyüklüğündeki depremle boşaldı” ifadelerini kullandı.

Adana ve Hatay’da deprem tehlikesi var mı? Melih Baki açıkladı
Yayınlama: 23.07.2024
Düzenleme: 23.07.2024 12:08
A+
A-

Dün yaşanan Çanakkale’deki 4.7 büyüklüğündeki deprem ve onun öncesinde yaşanan 4.1 büyüklüğünde Adana’nın Aladağ ilçesinde yaşanan deprem sonrası vatandaşlarımız büyük bir paniğe kapıldı.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki yaşanan depremler sonrası bölgemizle ilgili son duruma ilişkin bilgi verdi.

Bölge rahatladı

Baki, bölgemizde yaşanan deprem sonrası “Adana’da biriken enerji, daha önce açıkladığımız gibi, depremden hemen sonra Ceyhan, Kozan, Osmaniye arasında hafif enerji birikimi vardı ve bu da 5 büyüklüğündeki depremle boşaldı. Ufak artçılar sıkıntı yaratmaz” ifadelerini kullandı.

Doğu Anadolu Fay Hattına dikkat!

Melih Baki “Şu an birinci sıkıntı, Kahramanmaraş’ta ikinci depremde hareket eden blok yerine oturmadı. Maraş, Malatya, Bingöl, Tunceli, Van arasında Doğu Anadolu Fayı’nın uzantısında artış bekliyoruz. Blok yerine oturduğunda o bölge rahatlayacak ” dedi.

Asıl sıkıntı o bölgede

Baki, asıl sıkıntının enerji ve basınç birikimi Ege, Kıbrıs, Marmara, Midilli bölgesine yöneldiğini o bölgenin zorlu bir sürece girdiğini aktardı. Bu durumu depremden önce de açıklayan Baki, sıkıntılı bölgenin Kıbrıs, Ege ve Marmara’da olduğunu duyurdu.

Depremler insan kalbi gibidir

Depremleri insan kalbine benzeten Baki “ Dünya, insan kalbi gibi hareket eder. Deprem olmazsa tek bir canlı bile olmaz. Bu dünyada hayat veren depremlerdir. İnsan kalbi gibi nasılsa yer altı da öyledir” dedi.

Dere yatakları kesinlikle imara açılamaz

Yetkililerden tedbir alınmasını isteyen Baki şöyle devam etti:Bütün belediyelerde, dünyada kentsel dönüşüm diye bir kavram girdi. Ama Türkiye’de kentsel dönüşüm tanımına uygun bir tek uygulama yapılmamıştır. Önce bir kentin mikro bölgeleme haritaları çıkarılır. Sel tehdidi ve heyelanlı bölgelerdeki alanlar taşınır. Dere yatakları kesinlikle imara açılamaz. Bu tür şeyleri seller alır. Doğanın boşaltım sistemi insanın bağırsakları neyse dere yatakları da öyledir. Önemli olan deprem öncesi önlemler. Depreme dayanıklı bina tasarımı, eksikliklerimiz nedir? Bugüne kadar neden ders almadık? Bunu konuşmamız lazım.”

Depremler her zaman olacak

Baki son olarak cümlelerini “Deprem olabilir demek bilimsel bir yaklaşım değildir. Deprem olacak mı? Olacak. Önemli olan deprem öncesi önlemler. Depreme dayanıklı bina tasarımını öğrenemediğimiz açıktır. O zaman Avrupa, Çin, Japonya, Amerika, Rusya yönetmeliklerini okusunlar” sözleriyle noktaladı.

Kaynak: YUSUF YILDIZ/ ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.