Türkiye’nin günlük petrol üretimi 110 bin varile ulaştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin petrol ve doğal gazda dışa bağımlılığının azaltılması çalışmalarına hız verildiğini, kamu ve özel firmaların günlük petrol üretiminin yaklaşık 110 bin varile ulaştığını bildirdi.

Türkiye’nin günlük petrol üretimi 110 bin varile ulaştı
Yayınlama: 07.10.2024
A+
A-

Bakan Bayraktar, enerji alanındaki gelişmelerle ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulundu. Oruç Reis gemisinin Somali’ye gönderildiği 5 Ekim tarihinin “tarihi bir gün” olduğunu belirten Bayraktar, geminin tamamen Türkiye’de tasarlanan ve üretilen bir eser olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin petrol ve doğal gazda dışa bağımlılığını azaltma çabalarının 2016 yılında açıklanan “Milli Enerji ve Maden Politikası” ile hız kazandığını ifade eden Bayraktar, kamu ve özel sektör firmalarının günlük petrol üretiminin yaklaşık 110 bin varile ulaştığını aktardı.

Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 6 milyon metreküpün üzerinde üretim yapıldığını belirten Bayraktar, Kasım ve Aralık aylarında bu rakamın 7,5 milyon metreküpe, gelecek yılın ilk çeyreğinde ise 10 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini hatırlattı.

Karadeniz’de üretimin hızla artırılmasının önemine dikkat çeken Bayraktar, Çanakkale’deki yüzer platformun aktivasyon çalışmaları sayesinde günlük doğal gaz üretiminin 20 milyon metreküpe yükselebileceğini açıkladı.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin arama ve üretim stratejisi çerçevesinde henüz keşfedilmemiş bölgelerde arama yapılması gerektiğini dile getirerek, farklı coğrafyalarda ortaklık modeliyle petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerini yürütmeyi planladıklarını ifade etti.

Bayraktar, Türkiye’nin Irak Basra ve Azerbaycan’ın Şahdeniz bölgesinde de faaliyetlerinin bulunduğuna işaret ederek, yeni coğrafyalar ve hedefler belirlediklerini söyledi. Somali denizleri ve Irak’ta daha fazla projeye katılmayı amaçladıklarını belirten Bayraktar, Kuzey Irak’ta üç petrol sahasında ortaklıklarının bulunduğunu, ancak bunu genişletmek istediklerini vurguladı. Ayrıca, Libya’da hem karada hem de denizde daha aktif olmak istediklerini ekledi.

Bayraktar, Somali’deki sismik arama çalışmalarının ardından sondaj ve keşif hedeflerinin bulunduğunu belirterek, ekonomik değeri olan buluşlar yapmayı umduklarını söyledi.

Yurt dışındaki ortaklık projelerinin Türkiye’ye ve piyasalara değer katması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, doğal gaz ihtiyacının karşılanmasında ithalatın yanı sıra kaynak ve tedarik noktalarının çeşitlendirilmesine önem verdiklerini ifade etti.

Doğal gazın ithalatının boru hattı üzerinden yapılmasının yanı sıra sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşmalarının da imzalandığına dikkat çeken Bayraktar, fazla olan doğal gaz miktarının ihraç edilmesi ve ihracatın artırılmasının hedeflendiğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.