Yamanyılmaz: 8 ayda 98 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, 2024 yılı Ocak-Ağustos ayları arasında 255 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Yamanyılmaz: 8 ayda 98 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik
Yayınlama: 03.10.2024
Düzenleme: 02.10.2024 12:42
A+
A-

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracat performansında yüzde 24 oranında artış sağladıklarını belirten Ali Can Yamanyılmaz, dış satım hacminde en güçlü ivmelenmeyi 96 kat artışla Mısır’da yakaladıklarını söyledi. Ali Can Yamanyılmaz, yılın 8 ayında Adana’nın su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının ise yüzde 5,7 artışla 98 milyon dolar düzeyinde olduğunu kaydetti.

Hayvansal gıda sektöründe faaliyet gösteren firmaların, su ürünlerinden kanatlı etine ve yumurtaya, baldan süt ürünlerine, kırmızı et ürünlerinden sakatatlara kadar geniş ürün yelpazesinde yaptıkları kaliteli ve sağlıklı üretimi dünya pazarlarında değere dönüştürdüğünü, 2023 yılında Türkiye ekonomisine 3,5 milyar dolar döviz kazandırdığını ve ASHİB olarak 319 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini anımsatan Ali Can Yamanyılmaz, 2024’ü çift haneli artışlarla tamamlayıp geçen yılki kayıpları telafi etmeyi hedeflediklerini bildirdi.

“En fazla kanatlı eti, yumurta ve konserve et ihraç ettik”

Ali Can Yamanyılmaz, “ASHİB olarak 2024 yılı Ocak-Ağustos ayları arasında 123 bin 934 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdik. Bölge ihracatımızda en çok kümes hayvanları etleri ve sakatatları, hazırlanmış konserve edilmiş et ve sakatat ile kuş ve kümes hayvanları yumurtaları ihraç ettik. Kümes hayvanları etleri ve sakatatlarında 79,7 milyon dolar, hazırlanmış konserve edilmiş et ve sakatatlarda 28,7 milyon dolar, kuş ve kümes hayvanları yumurtalarında 24,5 milyon dolar ihracat değerine ulaştık. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en güçlü artışları sağladığımız ürün grupları arasında süt tozu, peynir altı suyu etten sakatattan yapılmış sosis ve taze soğutulmuş balıklar öne çıktı.” dedi.

“İhracat hacminde en güçlü artışları Mısır, Özbekistan ve Kanada’da elde ettik”

Uluslararası alandaki çatışmalara, jeopolitik risklere ve ticaretteki zorluklara rağmen ihracatı artırmak için olağanüstü gayret gösterdiklerini dile getiren Ali Can Yamanyılmaz, bir yandan geleneksel pazarlarda daha fazla etkin olmaya diğer yandan pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik çok yönlü çalışmalar yürüttüklerini söyledi. ASHİB’in ağırlıklı olarak Orta Doğu, Afrika, Avrupa ülkelerine ihracat yaptığını dile getiren Ali Can Yamanyılmaz, Amerika ve Uzak Doğu pazarlarında anlamlı artışlara imza attığını ifade etti.
2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde bölge ihracatını ülkelere göre değerlendiren Ali Can Yamanyılmaz, “Yılın 8 ayında en yüksek ihracat değerlerine Irak, Suriye ve İtalya pazarlarında ulaştık. Irak’a yüzde 20 artışla 88,6 milyon dolar, Suriye’ye 24,2 milyon dolar ve İtalya’ya 14,1 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en güçlü ivmelenmeyi Mısır, Özbekistan ve Kanada pazarlarında yakaladık. Mısır’a yüzde 9 bin 595 artışla 13,9 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. İkinci sıradaki Özbekistan’da yüzde 1.506 artış sağlayarak 7,2 milyon dolar değere ulaştık. Üçüncü sırada yer alan Kanada’ya ise yüzde 1.018 artışla 1,9 milyon dolar ihracat yaptık. Bu ülkelerin ardından ihracat hacminde anlamlı artışlar sağladığımız diğer ülkeler, Sierra Leone, Malezya ve Güney Kore Cumhuriyeti oldu.” diye konuştu.

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.