Türkiye, 180 ülkeye 230 çeşit savunma sanayi ürünü ihraç ediyor!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Adana’dan 2023 yılında 4,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini, 2024’ün dokuz ayında bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 artarak 3,2 milyar dolara ulaştığını bildirdi. İthalatta yüzde 20’lik bir düşüş yaşandığını anımsatan Bolat, Adana’nın dış ticarette fazla veren bir şehir haline geldiğini vurguladı.

Türkiye, 180 ülkeye 230 çeşit savunma sanayi ürünü ihraç ediyor!
Yayınlama: 03.10.2024
A+
A-

“Serbest Bölgede 30-40 yeni fabrika kurulma potansiyeli var”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Adana Öğretmenevi’nde partisinin il başkanlığınca organize edilen toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. Yumurtalık Serbest Bölgesi’nin bu yıl ihracatta önemli bir başarıya imza attığını açıklayan Bolat, bölgenin geçen yıl 1,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, bu yılın sekiz ayında ise bu rakamın 1,6 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde şu anda 1.700 kişinin istihdam edildiğini, 53 ruhsatla faaliyet gösteren 30 firma bulunduğunu kaydeden Bakan Bolat, bu bölgenin daha da büyümesi için 30 ila 40 yeni fabrikanın kurulma potansiyelinin bulunduğunu ve bu projelerin hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Adana’ya ihracat destekleri

Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak Adana’nın ihracatını artırmak için önemli destekler sağladıklarını kaydeden Bolat, 2022 yılında Adana’ya 48 milyon liralık ihracat teşviki verildiğini, bu rakamın 2023’te iki buçuk kat artarak 128,5 milyon liraya yükseldiğini belirtti. 2024’ün sekiz ayında ise Adana’ya 223 milyon liralık ihracat desteği sağlandığını açıklayan Bakan Bolat, ayrıca hizmet ihracatına yönelik olarak da Adana’ya 25 milyon lira destek verildiğini dile getirdi. Eximbank kredileri ve ihracat sigortası konusunda da Adana’ya büyük katkı sağlandığını belirten Bolat, “2023 yılında Adana’ya 518,5 milyon dolarlık ihracat kredisi ve 867,5 milyon dolarlık ihracat sigorta desteği verildi. Toplamda 1,4 milyar dolarlık bir destek sağlandı” dedi.

Esnafa müjdeli haber

Esnaf desteklerine de değinen Bakan Bolat, 2023 yılında Adana’da 14 bin 555 esnafa yaklaşık 6 milyar liralık finansman desteği sağlandığını, bu desteğin yüzde 50 sübvansiyonlu olduğunu belirtti. 2024 yılının sekiz ayında ise 5 bin 323 esnafa 2,6 milyar liralık yine yüzde 50 faiz indirimli finansman desteği verildiğini açıkladı. Adanalı esnaflar için yeni bir müjde de veren Bolat, “TESKOMB ve Halk Bankası ile görüştük. Adanalı esnafımıza 200 milyon lira ilave yüzde 50 faiz indirimli esnaf kredisi sağlanacak. Bu sabah itibarıyla ilgili kooperatiflere bu para aktarılmış durumda. Esnaflarımız ticaretlerinde kullanabilecekleri bu finansman desteğinden faydalanabilecekler.” dedi. Adana’daki kadın kooperatiflerine yönelik destekleri de aktaran Bolat, bugüne kadar Adana genelinde 34 kadın kooperatifine hibe desteği sağlandığını, Ticaret Bakanlığı olarak kadınların üretici kooperatifler kurması ve bu yolla ticarete katılmaları için destek kapılarının açık olduğunu ifade etti.

Savunma sanayinde ihracat değeri kilogramda 65 dolara yükseldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda düzenlenen Teknofest’i de ziyaret edeceğini belirtti. Türkiye’nin savunma sanayi ihracatının 21 yıl içinde büyük bir sıçrama yaptığını vurgulayan Bolat, “2002 yılında savunma sanayi ihracatımız sadece 250 milyon dolardı. Bugün bu rakam 5,5 milyar dolara çıktı. Türkiye, savunma sanayinde artık yüzde 80 oranında kendine yeterlilik seviyesine ulaştı” dedi.  Bolat, Türkiye’nin 180 ülkeye 230 çeşit savunma sanayi ürünü ihraç ettiğini ve savunma sanayi ihracatının kilogram başına değerinin ise 65 dolara kadar yükseldiğini açıkladı.

“Enflasyonda aşağı doğru iniş süreci devam ediyor”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin ihracat rakamlarına da değinerek, Türkiye’nin döviz rezervlerinin 15 ayda 98,5 milyar dolardan 157,5 milyar dolara yükseldiğini, döviz rezervlerindeki 90 milyar dolarlık artışın istikrar açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Bolat, enflasyonda hedeflerin tutturulacağını belirterek, “Merkez Bankası ve Orta Vadeli Ekonomi Programı’nda yılsonu enflasyon hedefi yüzde 41,5-42 olarak öngörülüyor. Enflasyonda aşağı doğru iniş süreci devam edecek ve çarşıda, pazarda da olumlu etkileri görülmeye başladı.” dedi. Türkiye ekonomisinin güçlü bir toparlanma sürecinde olduğunu vurgulayan Bolat, önümüzdeki dönemde de düşük enflasyon ve yüksek büyüme hedefleri doğrultusunda çalışmaların sürdürüleceğini belirtti. İhracatın, büyümenin önemli bir itici gücü olduğunu vurgulayan Bolat, Türkiye’nin hizmet ihracatını artırmaya devam ettiğini belirtti. Dünya genelindeki ekonomik sıkıntılara rağmen, Türkiye’nin dış ticarette başarıyla ilerlediğini vurgulayan Bolat, “Avrupa’da büyüme durdu, Amerika’nın doğu limanlarında grev var. Buna rağmen, Türkiye mal ihracatını artırmaya devam ediyor.” diyerek, Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçılarla birlikte yürüdüklerini ve her türlü kolaylığı sağlamaya devam edeceklerini vurguladı.

2002’den bu yana 240 milyar TL değerinde proje kazandırıldı

Bolat, Adana’nın sanayi, tarım ve ticaretteki başarılarına vurgu yaparak, hükümetin Adana’ya yönelik yatırım ve hizmetlerinin devam edeceğini belirtti. Bakan Bolat, Adana’nın Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olduğunu ifade ederken, hükümetin Adana’ya yaptığı yatırımların her alanda sürdüğünü söyledi. 2002’den bu yana Adana’ya toplamda 240 milyar TL değerinde projeler kazandırıldığını aktararak, “Altyapı, üstyapı, sağlık, eğitim, enerji, ticaret ve sanayide önemli hizmetler tamamlandı” dedi. Özellikle Adana’ya yapılacak konteyner limanı projesinin şehre ticaret ve ihracat açısından büyük katkı sağlayacağını belirten Bolat, ayrıca Kimya Organize Sanayi Bölgesi ve Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi’nde de yeni yatırımların hayata geçirileceğini duyurdu. Karataş ilçesinde 6 bin dönümlük sera organize sanayi bölgesi projesinin de Adana tarımına önemli bir katkı sunacağını kaydetti. Bakan Bolat, Adana’nın tarımda güçlü bir şehir olduğunu belirterek, son iki yılda narenciye üretiminde yüzde 40’lık bir artış yaşandığını söyledi. Tarımsal ürünlerin depolanması ve ihracatının teşvik edilmesiyle üreticilerin gelirlerinin artırıldığını vurgulayan Bolat, Adana’daki 19 lisanslı deponun Türkiye genelindeki lisanslı depoculuğun yüzde 8’ini oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.