Dünya liderlerinin ve eşlerinin giyim masraflarını kim ödüyor?

Her zaman şık, her zaman dikkat çekici… Dünya liderleri ve eşlerinin kıyafetleri ve tarzları her zaman konuşulan ve takip edilen detaylar… Peki dünya liderleri ve eşlerinin giyim masraflarını kim ödüyor? İşte bir kaç yanıt…

Dünya liderlerinin ve eşlerinin giyim masraflarını kim ödüyor?
Yayınlama: 24.09.2024
A+
A-

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve eşi Victoria’nın, ülkelerini temsil ederken en iyi şekilde görünmek için kıyafet bağışlarını kabul ettiklerini söyledi. Dışişleri Bakanı, bu bağışlarla ilgili soru sorulduğunda, diğer ülkelerin, liderlerinin kıyafetleri için cömert vergi mükellefi bütçeleri olduğuna da değindi.

Lammy, Starmer’ın, eşi için İşçi Partisi bağışçısı Lord Waheed Alli tarafından alınan kıyafetleri beyan etmemesiyle, parlamenter kuralları ihlal ettiğine dair çıkan haberlerle ilgili açıklama yaptı.

BBC’nin Sunday with Laura Kuenssberg programında konuşan Lammy, “ABD başkanları ve first lady’lerin, ABD halkı adına en iyi şekilde görünmeleri için vergi mükellefleri tarafından finanse edilen büyük bütçeleri var” dedi. Ancak, ABD first lady’sinin belirli bir kıyafet bütçesine erişimi bulunmuyor.

Sadece başkan için ödenek var

Bazı ülkelerde, vergi mükellefleri liderlerinin yaşam masraflarına katkıda bulunuyor. Bu, kıyafetleri de içerebiliyor.

Örneğin ABD.

ABD başkanları, yıllık 400 bin dolarlık maaşlarına ek olarak kıyafet ve diğer öğeleri satın almak için kullanılabilecek 50 bin dolarlık bir harcama bütçesine sahip. Ancak, ABD başkanının eşi (first lady) yıllık maaş ya da sabit bir masraf bütçesi almıyor. Buna rağmen, ABD first lady’lerinin moda tercihleri büyük dikkat ve ilgi çekiyor.

Dikkat çeken örnekler arasında, Melania Trump’ı saymak mümkün. Öte yandan Michelle Obama’nın eski Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile görüşürken giydiği dikkat çekici kırmızı Alexander McQueen elbisesi de hafızalara kazınan kıyafetler arasında gösteriliyor.

Bazı first lady’ler, genellikle kıyafetlerinin parasını kendilerinin ödemesi gerektiğini düşünüyor. George W. Bush’un eşi Laura Bush, 2010 yılında yazdığı anılarında, “First lady olarak moda beklentilerini karşılamak için almam gereken tasarımcı kıyafetlerinin sayısından hayrete düştüm. Beyaz Saray’daki ilk yılımızdan sonra muhasebecimiz George’a ‘Başkan olmak pahalıya mal oluyor’ dedi ve bunu söylerken aslında benim kıyafetlerimden bahsediyordu” sözleriyle giyim maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekti.

Obama kıyafetlerinin parasını kendi ödedi

Michelle Obama’nın basın sekreteri Joanna Rosholm, 2014’te CNBC’ye “Obama kıyafetlerinin parasını kendisi ödüyor” açıklamasını yapmıştı.

ABD first lady’leri, hükümet adına kıyafetleri hediye olarak da kabul edebilir. Bazı tasarımcılar, first lady’lerin kıyafetlerini giymelerinden memnun oluyorlar. Tasarım elbiselerinin fiyat etiketleri kolayca on binlerce dolara ulaşabiliyor.

Rosholm, tarihi ya da kamusal önemi olan resmi etkinliklerde first lady’nin kıyafetlerinin bir tasarımcı tarafından hediye olarak verilebileceğini, bunun ABD hükümeti adına kabul edilebildiğini söylüyor Örneğin, mevcut first lady Jill Biden’ın, Joe Biden’ın 2021 yılındaki yemin töreninde giydiği elbisenin tasarımcı Alexandria O’Neil tarafından ‘first lady Jill Biden onuruna’ bağışlandığı söyleniyor.

Birleşik Krallık’ta, eski başbakan Gordon Brown’un eşi Sarah Brown, daha önce kıyafeti hediye almanın zorluklarından bahsetmişti.

2011 tarihli Behind the Black Door kitabında bu konuya değinen Brown, “Size bedava kıyafet teklif edecek çok sayıda tasarımcı ve perakendeci var. Ancak, milletvekillerinin (ve eşlerinin) ücretsiz hediyelerle ne yapabileceklerini yöneten birçok kural var. Bedava şeyler toplamanız için pozisyonunuzu kullanmanın ahlaki boyutunu söylemiyorum bile” diyor.

Diğer ülkelerde durum nasıl?

Fransa’nın Brigitte Macron’unun devlet tarafından finanse edilen bir kıyafet bütçesi yok. Ancak, Louis Vuitton gibi Paris’in lüks moda evleri tarafından kendisine ödünç kıyafetler verildiği düşünülüyor. 2019 tarihli Madame La Présidente kitabına göre, ofisi, ona hangi kıyafetlerin bağışlandığının ve hangilerinin kendisine ait olduğunun kaydını tutuyor. Öte yandan eşi, Başkan Emmanuel Macron, daha önce, aşırı harcamaları nedeniyle eleştirilmişti. Bu yıl bir gazete, iki takım elbisesini taşımak için ofisinin Paris’ten Brezilya’ya yapılan bir uçuşta yaklaşık 4.000 euro maliyetle bir ekonomi sınıfı koltuğu ayırttığını ortaya çıkardı.

Almanya’da ise bakanlar, 2023’ün ilk altı ayında kuaför, makyaj sanatçıları ve fotoğrafçılar için 450 bin euro harcamaları nedeniyle eleştirildi. Ancak bakanların kıyafet için özel bir fon bulunmuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.