IMO Başkanı Hıdır Çak: Adana’daki afet konutları kısa sürede tamamlanmalıdır

Adana’da 6 Şubat depremleri sonrası yapımına başlanan afet konutları hakkında bilgi veren İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hıdır Çak; Adana’da Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) internet sayfasından aldıkları bilgilere göre Adana’da 10.028 afet konut yapımının planlandığını bildirdi.

IMO Başkanı Hıdır Çak: Adana’daki afet konutları kısa sürede tamamlanmalıdır
Yayınlama: 16.09.2024
A+
A-

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, Adana’daki afet konutlarıyla ilgili bilgileri Referans Türk’e aktardı. Çak, konutların deprem yönetmeliğine uygun yürütülmesi gerektiğini belirterek, orta hasarlı binaların durumu ile ilgili de bilgilendirme yaptı.

Adana bölgesinde 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından yaşanan büyük depremde 13 bina yıkıldı, 41 bina ise acil yıkılması gereken ağır hasarlı binalar arasında yer aldı. Deprem sonrası yapılan incelemelere göre, kent genelinde 3.297 bina ağır hasarlı, 4.062 bina ise orta hasarlı olarak kayıtlara geçti.

Afet Konutları kısa sürede tamamlanmalıdır

Çak, depremin üzerinden 19 ay geçtiğini belirterek, konutların zaman geçirmeden tamamlanması gerektiğini vurguladı. Son deprem yönetmeliklerine uygun olarak inşa edilen binaların depreme dayanaklılığının sağlanacağını belirten Çak, tünel kalıp sisteminin zaman tasarrufu sağladığını da ilave etti.

Hıdır Çak, TOKİ’nin internet sayfasında belirtilen bilgilere göre; Çukurova ilçesinde 4.334 konutun, Seyhan İlçesinde 1.683 konutun, Sarıçam İlçesinde 1.694 konutun, Ceyhan’ da 1.357 konutun, Yumurtalık’ta 405 ve İmamoğlu’nda 555 konutun inşasının devam ettiğini, bunların 3.000 civarındakinin tamamlandığını ifade etti.

Çak, Orta hasarlı binalar için uyardı

Yeni afet konutlarının inşası sürerken, halen kullanılmakta olan orta hasarlı binalar da büyük bir risk oluşturuyor. Başkan Çak, Adana’da orta hasarlı binalarda insanların yaşamaya devam ettiğini ve bazıların zemin katlarında ticarethanelerin faaliyet gösterdiğini belirtti. Çak ayrıca, 05.07.2024 tarihine kadar güçlendirme için başvuru yapmayan orta hasarlı binaların, AFAD tarafından yayınlanan genelgeyle ağır hasarlı bina statüsüne alındığı da hatırlattı. Başvuru yapmayan binaların ağır hasarlı statüsünü kazanmalarıyla nedeniyle yıkılacağını söyledi.

Binaları uzman inşaat mühendisleriyle güçlendirin

Çak, vatandaşlara binalarının deprem performansını ölçtürmek için konusunda uzman inşaat mühendislerine başvurmalarını tavsiye ederek, performansı düşük çıkan binaların ya güçlendirilmesi ya da yıkılıp yerine yenisinin yapılması gerektiğini ifade etti. Çak, uzman olmayan kişiler tarafından yapılan yüzeysel müdahalelerin binaya fayda sağlamadığını ve deprem riskini ortadan kaldırmadığını da ekledi.

Binaların güçlendirme çalışmalarının mutlaka uzman inşaat mühendisleri eliyle yapılması gerektiğini vurgulayan Çak, uzman olmayan kişiler tarafından yapılan müdahalelerin binaları daha tehlikeli bir hale sokabileceğini söyledi.

Kaynak: YUSUF YILDIZ/ ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.