Ekonomide Latte endeksi! Türkiye bu endekste kaçınca sırada?

İktisatçı Prof. Dr. Hakan Kara, dünyadaki kahve fiyatlarına ilişkin dikkat çekici bir grafik paylaşarak, Türkiye’deki kahve fiyatlarının dünya ortalamasına göre aşırı pahalı olmadığını belirtti. Özellikle Starbucks’taki latte fiyatları üzerinden yapılan değerlendirmede, İstanbul’un, kahve fiyatları açısından en ucuz şehirler arasında yer aldığı görüldü.

Ekonomide Latte endeksi! Türkiye bu endekste kaçınca sırada?
Yayınlama: 26.08.2024
A+
A-

1 Ağustos 2024 itibarıyla yapılan bu raporlama, Türkiye’deki kahve fiyatlarının, İsviçre’nin Zürih, Danimarka’nın Kopenhag ve ABD’nin New York gibi şehirlerle kıyaslandığında oldukça makul seviyelerde olduğunu gösteriyor.

İstanbul, latte fiyatlarının en ucuz olduğu üçüncü şehir olarak listelenirken, Starbucks’ta küçük boy latte 109 TL, orta boy latte 139 TL, büyük boy latte ise 149 TL olarak satılıyor. İstanbul’un hemen ardından Güney Afrika’nın Cape Town ve Mısır’ın Kahire şehirleri geliyor.

Prof. Dr. Kara, bu değerlendirmeyi Big Mac endeksi ile de destekleyerek, tek bir ürün üzerinden ekonomik değerlendirme yapmanın yanıltıcı olabileceğini vurguladı. Big Mac fiyatlarının Türkiye’de yüksek olduğunu belirten Kara, ekonomik değerlendirmelerin daha kapsamlı bir reel kur endeksi üzerinden yapılması gerektiğini söyledi. Ancak, Türkiye’deki resmi fiyat ölçümlerine dair soru işaretlerinin, reel kur endeksinin bilgi değerini azaltabileceğine de dikkat çekti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.