AOSB Başkanı Sütcü, Türkiye’deki bir ilk olan “çevreci” projeyi duyurdu

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) Başkan Yardımcısı Bekir Sütcü, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi olarak sanayicilerin yeşil dönüşüm sürecine uyum sağlamalarını desteklemek amacıyla bu çevreci projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.

AOSB Başkanı Sütcü, Türkiye’deki bir ilk olan “çevreci” projeyi duyurdu
Yayınlama: 20.08.2024
Düzenleme: 20.08.2024 16:09
A+
A-

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), sanayicilere sunduğu hizmetleri çeşitlendirerek, teknolojiyi en üst seviyede kullanma hedefiyle bir adım daha attı. Bölgede geliştirilen ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından onaylanan yazılım sayesinde, firmalar artık sera gazı emisyonlarını güvenilir bir şekilde hesaplayabiliyor.

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkan Yardımcısı Bekir Sütcü, bu yazılımın Türkiye’de doğrulanan ilk yazılım olmasının önemine dikkat çekti. Başkan Sütcü, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi olarak sanayicilerin yeşil dönüşüm sürecine uyum sağlamalarını desteklemek amacıyla bu projeyi hayata geçirdiklerini belirtti.

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşması’nın şirketlere karbonsuzlaşma adımları atma zorunluluğu getirdiğini hatırlatan Sütcü, Türkiye’nin 2050 yılına kadar net “0” Karbon hedefini benimsediğini ve diğer Avrupa ülkelerinin de benzer taahhütlerde bulunduğunu ifade etti. Bu bağlamda, şirketlerin emisyon kaynaklarını belirleyip buna göre politikalar oluşturmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Başkan Sütcü, fosil yakıtların yaygın kullanımı nedeniyle küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi sorunların ortaya çıktığını ve bu süreçte karbon ayak izinin önemli bir role sahip olduğunu belirtti. AOSB CES Projesi’nin, firmaların bu emisyonları güvenilir şekilde hesaplamalarını sağlayarak, yeşil dönüşüme katkıda bulunacağını ifade etti.

AOSB CES Projesi, 14064-1 kurumsal karbon ayak izi hesaplamasına uygun olarak tasarlanmış ve TSE tarafından onaylanmış Türkiye’deki ilk yazılım olma özelliğini taşıyor. Yazılım, emisyon faktörleri, net kalorifik değerler ve yükseltgenme faktörleri gibi verileri otomatik olarak hesaplayarak firmaların, danışman firmalara ihtiyaç duymadan sera gazı emisyonlarını güvenilir şekilde hesaplamasına olanak tanıyor.

Kullanıcı dostu ara yüzüyle kolayca kullanılabilen AOSB CES yazılımı, IPCC ve DEFRA gibi global verilerle emisyon hesaplamalarını yapıyor. Yazılım, firmaların karbon nötr hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olurken, emisyon kaynaklarını grafiksel olarak sunarak azaltım için öncelik belirleme imkânı da sağlıyor. Ayrıca, enerji tüketimi ve üretim kıyaslamalarını kolaylaştırıyor ve sürdürülebilirlik raporlamalarında kullanılabilecek formatta emisyon değerlerini belirleme fırsatı sunuyor.

TSE tarafından onaylanmış ilk yazılım olan AOSB CES, sanayicilere güvenilir ve etkili bir çözüm sunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.