İkinci el araç alacaklar dikkat! Fiyatlar düşecek mi?

2023 yılında sıfır kilometre otomobil satışlarında yaşanan yüksek tempo, ikinci el otomobil pazarında tarihinin en durgun dönemlerinden birine neden oldu. Sıfır kilometre araç satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.4 artışla 536 bin 351 adede ulaştığı yılın ilk yedi ayında, ikinci el otomobil satışları ise yüzde 17.7 oranında azalarak 3 milyon 224 bin adette kaldı.

İkinci el araç alacaklar dikkat! Fiyatlar düşecek mi?
Yayınlama: 17.08.2024
A+
A-

İkinci el araç pazarındaki bu daralma, fiyatlarda belirgin bir düşüşe yol açmadı; ancak, döviz ve enflasyon verileri göz önüne alındığında fiyatların yerinde saydığı görülüyor. VavaCars’ın verilerine göre, ikinci el araç fiyatları yılın ilk yarısında sadece yüzde 6 artış kaydederken, temmuz ayında sabit kaldı.

VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, ikinci el araç fiyatlarındaki nominal düşüş hızının yavaşladığını belirterek, enflasyon ve ekonomik dalgalanmaların büyük harcamaları ertelemeye neden olduğunu ifade etti. Gözelekli, araç satmayı düşünenlerin, satış sürelerinin 2-2.5 ayları bulabileceğini göz önünde bulundurmaları gerektiğini vurguladı.

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın ise, yüksek faiz oranlarının kredi kullanımı zorlaştırdığını ve bunun da araç alımlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca, araç sahiplerinin paralarını mevduat hesaplarına değerlendirmeyi tercih etmelerinin, ikinci el araç piyasasında arzı artırıp talebi azalttığını ifade etti. Yalçın, sıfır kilometre araçlarda yapılan kampanyaların da ikinci el araçlara olan talebi azalttığını ve bu nedenle ikinci el araç fiyatlarının yıl sonuna kadar aylık ortalamada yüzde 1-2 oranında düşmesini beklediklerini söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.