Boğaza uygulanan lazerle horlamaktan kurtulun!

Portekiz’de Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enstitüsünde, horlayan kişilerin boğazına uygulanan lazer bombasının horlamayı durdurduğu, kişilerin daha kaliteli uyumasına yardımcı olduğunu buldu.

Boğaza uygulanan lazerle horlamaktan kurtulun!
Yayınlama: 28.07.2024
A+
A-

Boğaza lazer tutularak horlama ortadan kaldırılabilir.

Tedavinin boğazdaki yumuşak dokuyu ısıtarak, dokuyu daha sıkı hale getiren ve uyku sırasında titreşmesini durduran değişiklikleri tetikleyerek işe yaradığı düşünülüyor.

Uluslararası Kulak Burun Boğaz Arşivi’nde yer alan araştırmaya göre, 70’ten fazla horlayan kişiyle yapılan son bir deneyde, üç seanstan sonra katılımcıların yaklaşık yüzde 70’inin horlaması durdu.

Şimdi Portekiz’de, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enstitüsü’nde tedavinin yeni bir denemesi yapılıyor ve burada plasebo ile karşılaştırılacak.

Horlama neden olur?

Horlama genellikle uyku sırasında nefes alırken ağız, boğaz veya hava yollarındaki yumuşak dokunun titreşmesi sonucu oluşur.

Bazı durumlarda horlama, hava yollarının uyku sırasında geçici olarak çökmesiyle oluşan obstrüktif uyku apnesiyle bağlantılıdır. Risk faktörleri arasında aşırı kilolu olmak, sırt üstü uyumak, alkol almak ve sigara içmek yer alır.

Yaşam tarzı değişikliklerinin ötesinde, tedavi nedene bağlıdır. Örneğin, özel bir ağızlık dili öne getirerek hava yolunu tıkamasını önleyebilir.

Horlayan ancak uyku apnesi olmayan 50-70 yaş aralığındaki 76 hastaya yeni Yag lazer tedavisi uygulandı.

Lazer düşük bir sıcaklık kullanır, geçmişte horlamada fazla yumuşak dokuyu çıkarmak için daha yüksek sıcaklıklar kullanılmış olsa da, kanama, ağrı ve yara izi görüldüğü bildirilmiştir.

Anestezik jel uygulandıktan sonra, elde tutulan cihaz, ucu boğazın arkasındaki hedeflenen dokudan yaklaşık 3 cm uzakta olacak şekilde ağız içine yerleştirilir. Hastalara, iki hafta arayla 15 dakika süren üç seans uygulanır.

Sonuçlar, deneydeki 52 kişinin (%68,4) artık horlamadığını, 24 kişinin (%31,6) ise hafif bir iyileşme yaşadığını gösteriyor. Deneyden önce, on kişi gece gürültüsünün eşini yatak odasından kovduğu ‘destansı’ horlayanlar olarak derecelendirildi. Altı kişi o kadar çok iyileşti ki, eşlerini geri alabildiler.

Katılımcıların üçte ikisi (%65,2) tedaviden iki yıl sonra bile artık horlamıyordu.

Işık ve sıcaklığın birleşiminin, dokulara yapılarını veren bir protein olan kolajen üreten hücreler olan fibroblastlarda artışa neden olduğu düşünülüyor: Bu, yumuşak dokuyu sertleştirir ve büzülmesine neden olur. Bu, uyku sırasında çökme olasılığını azaltıyor.

 

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.