Pamukçuk nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir?

Yeni annelerin kabusu ağız pamukçuğu hakkında merak edilen tüm soruların yanıtlarını sizler için derledik. İşte pamukçuk nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? sorularının ayrıntılı yanıtları…

Pamukçuk nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir?
Yayınlama: 23.07.2024
A+
A-

Ağız pamukçuk hastalığı — oral kandidiyazis olarak da bilinir — Candida albicans mantarının ağız içi derisinde biriktiği bir durumdur. Candida ağzınızda normal bir organizmadır, ancak bazen aşırı büyüyebilir ve semptomlara neden olabilir.

Ağız pamukçukları genellikle dilinizde veya yanaklarınızın iç kısmında kremsi beyaz lezyonlara neden olur. Bazen ağız pamukçukları damağınıza, diş etlerinize veya bademciklerinize veya boğazınızın arkasına yayılabilir.

Ağız pamukçukları herkesi etkileyebilmesine rağmen, bağışıklıkları zayıflamış bebeklerde ve yaşlı yetişkinlerde; bağışıklık sistemleri baskılanmış veya belirli sağlık sorunları olan diğer kişilerde; veya belirli ilaçlar kullanan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Ağız pamukçukları sağlıklıysanız önemsiz bir sorundur, ancak bağışıklık sisteminiz zayıflamışsa, semptomlar daha şiddetli olabilir ve kontrol altına alınması zor olabilir.

Pamukçuğun belirtileri

Çocuklar ve yetişkinlerde görülen belirtiler

Başlangıçta, oral pamukçuk belirtilerini fark etmeyebilirsiniz bile. Belirti ve semptomlar şunları içerebilir:

– Dilinizde, yanaklarınızın iç kısmında ve bazen damağınızda, diş etlerinizde ve bademciklerinizde kremsi beyaz lezyonlar
– Süzme peynir görünümünde hafif kabarık lezyonlar
– Yemek yemeyi veya yutmayı zorlaştıracak kadar şiddetli olabilen kızarıklık, yanma veya ağrı
– Lezyonlar ovulursa veya kazınırsa hafif kanama
– Ağız köşelerinde çatlama ve kızarıklık
– Ağzınızda pamuksu bir his
– Tat kaybı
– Protezlerin altında kızarıklık, tahriş ve ağrı (protez stomatiti)

Şiddetli vakalarda lezyonlar yemek borusuna kadar inebilir

Şiddetli vakalarda, genellikle kanser veya HIV/AIDS’ten kaynaklanan zayıflamış bağışıklık sistemiyle ilişkili olarak, lezyonlar yemek borunuza doğru aşağı doğru yayılabilir – ağzınızın arkasından midenize kadar uzanan uzun, kaslı tüp (Candida özofajit). Bu gerçekleşirse, yutma güçlüğü ve ağrı yaşayabilir veya yiyeceklerin boğazınıza takıldığını hissedebilirsiniz.

Bebekler ve emziren anneler görülen belirtiler

Belirgin beyaz ağız lezyonlarına ek olarak, bebekler beslenmede zorluk çekebilir veya huysuz ve sinirli olabilirler. Emzirme sırasında enfeksiyonu annelerine geçirebilirler. Enfeksiyon daha sonra annenin göğüsleri ile bebeğin ağzı arasında gidip gelebilir.

Göğüslerinde kandida enfeksiyonu olan kadınlarda şu belirtiler ve semptomlar görülebilir:

– Olağandışı kırmızı, hassas, çatlamış veya kaşıntılı meme uçları
– Meme ucunun (areola) etrafındaki koyu renkli, dairesel alanda parlak veya pullu deri
– Emzirme sırasında alışılmadık ağrı veya emzirmeler arasında ağrılı meme uçları
– Göğüsün derinliklerinde bıçak saplanır gibi ağrılar

Ne zaman doktora görünmeli?

Eğer sizde veya çocuğunuzda ağız içinde beyaz lezyonlar gelişirse, doktorunuza veya diş hekiminize görünün.

Pamukçuk, sağlıklı büyük çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde nadir görülür, bu nedenle pamukçuk gelişirse, altta yatan tıbbi bir durum veya başka bir neden olup olmadığını kontrol etmek için daha ileri değerlendirmeye gerek olup olmadığını belirlemek üzere doktorunuza görünün.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.