Ayağa kalkınca göz kararması neden olur?

Ayağa kalkınca göz kararması, birçok insanın zaman zaman yaşadığı yaygın bir durumdur. Peki ayağa kalkınca göz kararması neden olur?

Ayağa kalkınca göz kararması neden olur?
Yayınlama: 22.07.2024
Düzenleme: 22.07.2024 17:29
A+
A-

Ayağa kalkınca göz kararması, birçok insanın zaman zaman yaşadığı yaygın bir durumdur. Özellikle ani kalkmalarda veya uzun süre oturduktan sonra ayağa kalkıldığında ortaya çıkabilir. Bu durumun en temel sebebi kan basıncındaki ani düşüştür.

Kan basıncındaki düşüş nasıl oluşur?

Otururken veya yatarken, yerçekimi kanın bacaklarda birikmesine neden olur. Ayağa kalktığınızda ise kan, yerçekimine karşı koyarak beyne doğru yukarı pompalanmalıdır. Kalp, bu ani kan akışına anında uyum sağlayamayabilir ve bu da beyne giden kan akışında geçici bir azalmaya yol açabilir. Beyne yeterince kan gitmediğinde ise geçici görüş kaybı veya göz kararması yaşanabilir.

Göz kararmasına eşlik eden diğer belirtiler:

Baş dönmesi
Mide bulantısı
Hafif baş ağrısı
Denge kaybı

Göz kararması ne zaman ciddidir?

Çoğu durumda, ayağa kalkınca göz kararması ciddi bir durum değildir ve kısa süre sonra kendiliğinden geçer.

Ancak, sık sık göz kararması yaşıyorsanız, baş dönmesi, bayılma veya göğüs ağrısı gibi diğer belirtilerle birlikte görülüyorsa, bir doktora başvurmanız önemlidir. Bu durum, kalp hastalığı, diyabet veya dehidrasyon gibi altta yatan bir sağlık sorununa işaret olabilir.

Kaynak: YUSUF YILDIZ/ ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.