Mışıl mışıl uykunun anahtarı bu ikilide gizli

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, sağlıklı ve deliksiz uykunun olmazsa olmaz 2 kuralını açıkladı: Sağlıklı beslenme ve yatak hijyeni!

Mışıl mışıl uykunun anahtarı bu ikilide gizli
Yayınlama: 22.07.2024
Düzenleme: 22.07.2024 12:04
A+
A-

Sağlıklı bir uykunun hem genel sağlık hem de psikolojik sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, sağlıklı bir uyku için yapılması gerekenleri siz okurlarımız için anlattı.

Sağlıklı beslenme ve uyku hijyeni şart

Metin, “Her gün genelde aynı saatte yatağa yatmak, akşamları uyarıcı gıdalarda kaçınmak, akşam yemeği ve sonrasında sindirimi zor gıdalardan kaçınmak, ışıklı bir ortamda uyumamak, yatakta cep telefonu tablet ve bilgisayarlara bakmamak uyku hijyeni kuralları arasındadır ve sağlıklı bir uyku uyumamıza yardım eder. Bunların yanında bazı insanlar gündüz küçük kestirmeler yapar ve bu gece uyumakta zorlanır. Gece uykusuzluk sorunu varsa gündüz küçük uykulardan kaçınmak gerekir.” dedi.

Çay ve kahve tüketimine dikkat

Beslenme ve uyku arasındaki bağlantıya da dikkat çeken Prof. Dr. Barış Metin, “Özellikle çay ve kahve gibi uyarıcı gıdalar günün geç saatlerinde alındıklarında uykuyu bozabilir. Bunun yanında yağlı ve baharatlı gıdalar da sindirim sorunlarına ve reflüye yol açarak uyku kalitesini bozabilir. Sağlıklı bir uyku için yatağa boş mide ile gitmek daha iyidir. Ancak bazen uyumak için bir bardak ılık süt faydalı olabilir.” tavsiyesinde bulundu.

Uykusuzluk için kişiye özel tedavi geliştirilmeli

Uykusuzluğun birçok nedene bağlı gelişebilen bir durum olduğunun altını çizen Prof. Dr. Barış Metin sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu nedenlerin hepsinin tedavisi bulunmaktadır. Uykusuzluk yaşayan bir birey uyku sağlığı, nörolojik ve psikolojik rahatsızlıklar ve genel tıbbi durum açısından ayrıntılı incelenmelidir. Bütün uykusuzluk çeken insanlara tek bir tedavinin iyi gelmesi mümkün olmadığından kişiye özel tedaviler geliştirilmelidir.”

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.