Toroslar’da Üzüm Hasat Etkinliği gerçekleşti

Toroslar Belediyesinin, Çelebili ve Musalı mahalle muhtarlıklarıyla birlikte düzenlediği Üzüm Hasat Etkinliği üreticilerle Mersin’in farklı yerlerinden gelen yurttaşları buluşturdu.

Toroslar’da Üzüm Hasat Etkinliği gerçekleşti
Yayınlama: 21.07.2024
A+
A-

Toroslar Belediyesi farklı ürün desenlerine sahip kırsal mahallelerde üreticilerin hasat sevincine ortak oluyor. Bu kapsamda ilk etkinlik, beyaz üzümüyle meşhur Çelebili ve Musalı mahalleleri için ortaklaşa yapılan Üzüm Hasat Etkinliği oldu. Çelebili Mahallesi meydanında yapılan etkinliğe Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız’ın yanı sıra CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Nuriye Arslan ve Hoşyar Sarıyıldız, Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz ile muhtarlar, yöre mahallelerinden ve Mersin’in farklı yerlerinden gelen yurttaşlar katıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, “Köylerde hasat şenliği” önerisi geldiğinde, “Hâlâ bizim köylerimizde hasat edilen ürünlerimiz varsa biz bir kere işi gücü bırakıp biz bu işin peşinden koşmalıyız” dediğini kaydetti.

Türkiye başta olmak üzere dünya hızla bir gıda krizine doğru gittiğine işaret eden Yıldız, “Bizim üretim tekniğimiz, köylerimizdeki aile çiftçiliklerinden oluşuyor. Yani milletimizin efendisi olan köylülerin ürettiği ürünlerle biz besleniyoruz. Ama öyle bir şey yaşadık ki biz son 40 yıldır. 1980’li yılların ortasında köylülerin toplam nüfusa oranı yüzde 37, 38 idi. Şimdi yüzde 5’in altına düşmüş, yüzde 4,7. Yani Türkiye’de köylerde çalışan her 5 kişi hem 95 kişinin karnını doyurmak zorunda hem de kendi karnını doyurmak zorunda. Bu da mümkün olmadığı için malumunuz, ülkemiz çok ciddi bir gıda kriziyle karşı karşıya. Bütün gıda tüketimimizin neredeyse tamamına yakınını biz ithal etmiş durumundayız. Hızla bu kanaldan çıkmalıyız. Hızla yeniden aile çiftçiliklerimizi kurmamız lazım. Bunların üretime geçmesi lazım” dedi.
Köylülerin köylerinde kalmasını, üretime devam etmesini sağlayacak bir tarım ve ekonomi politikası uygulanması gerektiğine değinen Başkan Yıldız, “Biz her geçen gün üretimden uzaklaşan, en stratejik ürünlerini bile, yani ekmeğini elde ettiği buğdayı bile, hayvanlarına verdiği samanı bile ithal eden bir ülke durumuna düştük ve hâlâ bu derinleşerek devam ediyor. Dünyanın birçok ülkesinde, örneğin Avrupa’nın tüm ülkelerinde son 2 yıldır, gıda enflasyonu hiç değişmezken hatta eksi gıda enflasyonu yaşanırken, ülkenizde pandemiden bu yana gıda enflasyonu yaklaşık yüzde 80’e çıkmış durumda. Ne demek bu? Diyelim ki bir paket makarnayı bu sene 10 liraya alıyorsak bir sene sonra 18’e alıyoruz. Bir sene sonra 35 liraya almaya başlıyoruz. Dolayısıyla bunların temel sebebi ülkedeki tarım politikalarının hatalarından kaynaklı. Yani bu ülkede neredeyse üreten insanlar suçlu durumuna gelmiş durumda” ifadelerini kullandı.

Kaynak: MÜJDE DEMİR/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.