En düşük emekli maaşına ek zam hazırlığı! İşte kulislerde dönen o rakam…

Emekli maaş zammının netleşmesinin ardından gözler, “en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?” sorusuna çevrildi. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına %24,73 oranında zam yapıldı. Ancak kök maaşı 8 bin TL’nin altında olanlar, zam sonrasında bile 10 bin TL alacak. AK Parti tarafından en düşük emekli maaşı için harekete geçildi. Kulislerde en düşük emekli maaşı düzenlemesi için konuşulan rakam ve tarih ortaya çıktı.

En düşük emekli maaşına ek zam hazırlığı! İşte kulislerde dönen o rakam…
Yayınlama: 09.07.2024
A+
A-

Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin maaş zamları netleşti. SSK ve Bağ-Kur emeklileri temmuz ayında %24,73 oranında zam alacak. Memur emeklileri ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme hesaplamasıyla %19,31 oranında zam alacak.

Kök maaşı 8 bin TL olan bir emeklinin eline geçecek para %24,73’lük zamma rağmen 10 bin TL olacak. Kök maaşı düşük olduğu için zamlı maaşı bile halen ödenen 10 bin TL’nin altında kalacak olan yaklaşık 1.8 milyon emekli, temmuz ayı zammına rağmen düzenleme yapılmazsa yılbaşından bu yana aldığı tutarda maaş almaya devam edecek.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

AK Parti kurmayları, en düşük emekli maaşı düzenlemesi için harekete geçti. En düşük emekli maaşının 10 bin TL’nin üzerine çıkarılması hedefleniyor. Kulislerde öne çıkan rakam ise 12 bin TL. En düşük emekli maaşına altı aylık enflasyon farkı kadar zam yapılması halinde, Temmuz 2024 itibarıyla en düşük emekli aylığı 12 bin 473 TL’ye yükselecek.

Yasal düzenleme hazırlığı

AK Parti kurmayları, sadece en düşük emekli maaşına yönelik bir düzenleme için çalışmalara başladı. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından konu Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak. Yasal düzenleme gerektiğinden, hükümette kararlaştırılacak formül Meclis’te AK Parti grubunca önergeye dönüştürülecek.

Düzenlemenin Meclis’e gelme zamanı

AK Parti yönetimi, en düşük emekli maaşına zammın gelecek haftadan itibaren başlayacak ödemelere yetiştirilmesini amaçlıyor. Bu nedenle hazırlanacak önergenin, Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülecek Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifine ek madde olarak eklenmesi planlanıyor. AK Parti, olağan çalışma programında Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu cuma gecesine kadar tamamlamayı hedefliyor.

Bakan Işıkhan’ın açıklamaları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bakanlar Kurulu toplantısında istihdam politikalarına ilişkin sunum yaparken, kök maaşı 10 bin TL’nin altında bulunan 3.8 milyon emekliden 2 milyonunun bu rakamın üstüne çıktığı bilgisini verdi. 1 milyon 780 bin emeklinin kök maaşının ise 10 bin TL’nin altında kaldığını belirtti. Bu emekliler için de yeni bir düzenleme yapılması kararlaştırıldı.

En düşük emekli maaşı düzenlemesi açıklaması

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “Emekli konusu ile ilgili çalışma devam ediyor. Karar verilmiş değil. Bir karar verilmediği için şu sonuç çıktı diyemeyiz. Orta vadeli programın korunması esas olmak üzere toplumun her kesiminin yanında olacağız,” dedi.

Kök maaş hesaplaması

Tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri kök maaşlarını e-Devlet üzerinden birkaç dakika içinde tespit edebiliyor. SSK emeklileri, e-Devlet’e giriş yaparak “4A Emekli Aylığı” araması yapmalı ve çıkan bağlantıya tıklamalı. Ardından “Detay” kısmına tıklayarak açılan pencerede “5510 Ek 19 Miktarı” yazan yerden kök maaşı hesaplayabilirler. Bağ-Kur emeklileri ise “4B Emekli Aylığı” araması yaparak benzer adımlarla kök maaşlarını öğrenebilirler.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.