Orman yangınları için akıllı kuleler var!

Yayınlama: 02.05.2024
Düzenleme: 05.07.2024 15:50
A+
A-

Yaz ayları yaklaşıyor, denize, yaylaya, köylerine gidecek birçok kişi, çocukları için okulların tatil olmasını bekliyor. Yaz gelirken, küresel iklim değişikliği de etkilerini gösterecek gibi duruyor. Dünya genelinde özellikle orman yangınlarının artacağına yönelik haberler de geliyor.

Türkiye eşsiz doğasıyla şüphesiz en güzel ülkelerden biri. Her zaman dört mevsimin yaşanabildiği ender bir coğrafyada bulunuyor. Eşsiz doğasını koruma yönünde çabalar var. Ancak yeterli mi elbette değil.

Dünya geçtiğimiz yıllarda orman yangınları ile büyük bir imtihan verirken bu durum ülkemizde de yaşandı. Bazen ihmalkarlık bazen vurdumduymazlıktan binlerde hektar ormanlık alanlarımız heba oldu. Umarız bu yıl aynı durumlar yaşanmaz.

Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’yı dinlerken orman yangınlarıyla mücadele konusunda yapay zekâ temelli yazılım ve uygulamaların kullanılmaya başladığını işittim.

Bu gerçekten üzerinde durulması gereken bir konu. Bakan Yumaklı, orman yangınları için özellikle akıllı kuleler olmak üzere yangın karar destek sistemlerine veri temin eden, bunları bir arada yürüten sistemlerle daha etkin bir mücadele yapıldığını aktardı. Türkiye, orman yangınlarını azaltmada kararlı. Bakanın verdiği bilgiye göre, Türkiye’de ormanların gözetlendiği 776’ya yakın kulemiz var ve bunların 184’ü de akıllı kule. Yani herhangi bir şekilde bir yangın ya da yangın emaresi gördüğünde, sensörler vasıtasıyla karar destek sistemlerine hızlıca bu bilgiler iletiliyor. Bu sayede de ülkemizde yangınlara müdahale etme süresi 40 dakikalardan 11 dakikalara gerilebiliyor.

Umarız, bu sistemlere ihtiyaç olmaz ancak olursa da bakanın anlattıklarına göre kısa sürede artık orman yangınlarını kontrol altına almak mümkün.

İklim krizinden önce orman varlığımızı güçlendirmek ve korumak gerekiyor. Ülkemizin eşsiz manzaraları onlarsız olmuyor çünkü…Unutmadan; 2023 yılında Türkiye’de yanan ormanlık alan resmi rakamlara göre 15 bin 552 hektar olduğu düşünüldüğünde olayın vehameti daha iyi anlaşılır.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.