Türkiye’de enerji üretiminin yüzde 57,2’si yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü, 12 Haziran itibarıyla toplam elektrik kurulu gücünün %57,2’sine ulaşarak dünya sıralamasında önemli bir yer edindi.

Türkiye’de enerji üretiminin yüzde 57,2’si yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor
Yayınlama: 21.06.2024
A+
A-

Ülkenin toplam elektrik kurulu gücü 110 bin 339 megavata ulaşmıştır. Bu kapasitenin içinde en büyük payı 23 bin 855 megavat ile barajlı hidroelektrik santralleri almaktadır. Onu sırasıyla 14 bin 994 megavat güneş enerjisi santralleri ve 12 bin 194 megavat rüzgar santralleri takip etmektedir.

Akarsu santralleri 8 bin 329 megavat, biyokütle enerjisi 2 bin 94 megavat ve jeotermal enerji ise 1.691 megavat kapasiteyle toplam kurulu güce katkı sağlamaktadır.

İzmir rüzgar, Konya güneş, Aydın jeotermal, Şanlıurfa hidroelektrik ve İstanbul biyokütle kapasiteleriyle Türkiye’nin yenilenebilir enerji haritasında önde gelen iller arasında bulunmaktadır.

Türkiye, yenilenebilir enerji yatırımlarında dünya sıralamasında 11. sırada yer almaktadır. Ülke, gelecekte sera gazı emisyonlarını azaltma hedefi doğrultusunda 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmeyi planlamaktadır.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) istatistiklerine göre, dünyada en yüksek yenilenebilir enerji kurulu gücüne sahip ülke Çin iken, onu sırasıyla ABD ve Brezilya takip etmektedir. Türkiye ise bu sıralamada 11. sırada yer almaktadır.

Türkiye’de 2022 sonundan itibaren toplam 19 gigavat kapasiteli depolamalı rüzgar enerjisi projeleri için 10 yıl içinde 19 milyar avro civarında yatırım yapılması planlanmaktadır, bu da ülkenin teknolojik gelişmeleri enerji sistemine entegre etme çabalarının bir göstergesidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.