Deprem uzmanları tek tek uyarıyor! Bu sefer’de Japon uzman o 3 bölgeyi uyardı…

Yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’deki depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve yeni uyarılar yaptı. Türkiye’deki depremlerin birbiri ardına geldiğini vurgulayan Moriwaki, “Türkiye’nin depremleri doğudan batıya domino taşı gibi ilerliyor” dedi. Japon deprem uzmanı, ikinci deprem bölgesinde yer alan üç il için de uyarılarda bulundu.

Deprem uzmanları tek tek uyarıyor! Bu sefer’de Japon uzman o 3 bölgeyi uyardı…
Yayınlama: 01.06.2024
Düzenleme: 01.06.2024 15:15
A+
A-

Moriwaki, Iğdır’da yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin deprem riskine dikkat çekti. Türkiye’deki depremlerin ardışık olduğunu belirten Moriwaki, bu depremlerin nasıl geliştiğini şu sözlerle açıkladı: “Türkiye’de deprem nasıl oluyor? 1939’da Erzincan’da deprem oldu ve 1941’de Tokat’ta deprem meydana geldi. Yani Türkiye’nin depremleri doğudan batıya, tam domino taşı gibi ilerleyerek 1999 Gölcük Depremi’ne kadar geldi.”

Türkiye’deki illerin risk haritasının kıpkırmızı olduğunu belirten Moriwaki, “Iğdır ikinci tehlikeli bölgededir. Geçmiş tarihlere baktığımızda 7 büyüklüğünde büyük bir deprem yok. Ancak, fay hattı olduğu için hiç deprem olmaz demek mümkün değil. İzmir veya İstanbul’da yaşayanlara göre Iğdır’da yaşayanların o kadar korkmasına gerek yok” dedi.

Moriwaki, “Maraş’ta meydana gelen deprem, Hiroşima’daki atom bombasından 17 kat daha büyüktü. Bazen depremler büyüklük olarak 1 gözüküyorsa, güç olarak 32 katına eşit olabiliyor. Bingöl’de birçok defa deprem meydana geldi. Bazen soruyorlar, ‘Hocam orada bir rahatlama oldu mu?’ Hayır diyorum. Bu depremler bin kattan sadece birini kırdı. Bunlar küçük uyarılardı. Orada hala 999 kat daha bekleyen enerji var” şeklinde konuştu.

“Domino taşı geriye dönüyor”: Üç il için deprem uyarısı
Moriwaki, özellikle ikinci deprem bölgesindeki üç il için uyarıda bulunarak, “Adana’dan sonraki Kıbrıs tarafı komple deprem bölgesinde yer alıyor. Bazen domino taşı geriye dönüyor. O zaman Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis bu bölge için ikinci deprem bölgesi diyebiliriz. Üçüncü olarak, Ege tarafında çok büyük bir deprem yok, yedi üstü yok ama çok sık deprem olabilir. En yüksek 6,5 diyebiliriz. Dördüncü olarak, Marmara bölgesi yer alıyor. Depremin ne zaman ve nerede olacağını tahmin etmek pek mümkün değil. Eskiden Konya, Karaman, Niğde tarafında deprem yok diye söyleniyordu, ama orada da deprem meydana geldi. Deprem artık her yerde oluyor. Bunu kimse anlamıyor. Japonya’da araştırmalar yapılıyor, deprem öncesi toprak yükseliyor ve bu uydulardan kontrol ediliyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.