Evlilik kanser hastalarını hayata bağlıyor!

Evli hastaların kanserden ölme olasılığı, evli olmayan hastalara göre yüzde 33’e daha az çıktı. İşte evlilik ile kanser tedavisi arasındaki ilişkiyi gösteren o araştırmanın sonuçları…

Evlilik kanser hastalarını hayata bağlıyor!
Yayınlama: 30.05.2024
A+
A-

2013’te yapılan bir çalışma bu hafta sosyal medyanın gündemi oldu. Çalışma evli hastaların kanserden ölme olasılığının evli olmayan hastalara göre yüzde 33’e kadar daha az olduğunu söylüyordu.

İlginç bir şekilde araştırma ekibi, evli olmanın meme, kolorektal ve prostat tümörleri de dahil olmak üzere beş kanser türünde kemoterapiye göre ölüm riskini yüzde 20’ye kadar daha fazla azalttığını buldu.

Virginia Üniversitesi’nde evlilik ve aile üzerine çalışan sosyolog Brad Wilcox, X hesabında araştırmadan bir alıntı paylaştı.

Evli olmanın yarattığı farkın nedeninin, zorlu tedavisi süreciyle tek başına baş etmeme şansı olarak yorumladılar.

Araştırmanın amacı neydi?

Dr Wilcox’un atıfta bulunduğu ve Klinik Onkoloji Dergisi’nde yayınlanan çalışma, evliliğin bir hastanın kanser tanısının ne zaman konduğu, etkili tedavi görüp görmediği ve ölüm oranları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlıyordu.

Araştırma, 2004’ten 2008’e kadar en ölümcül 10 kanserden biri olan akciğer, kolorektal, meme, pankreas, prostat, karaciğer, Hodgkin olmayan lenfoma, baş/boyun, yumurtalık ve yemek borusu kanseri tanısı alan 734 bin 889 hastayı içeriyordu.

Bu kanserlerin her biri o dönemde yılda en az 15 bin ölümle sonuçlanıyordu.

Evli hastalar, evli olmayan hastalardan kabaca 2,5 yaş daha gençti ve erkekler daha fazlaydı.

Evli olmayan katılımcıların ortalama yaşı 66, evli olanların yaşı ise 63’tü. Evli grubun kabaca yüzde 75’i beyaz iken, evli olmayan grupta bu oran yüzde 69’du. Ayrıca kırsal bölgelerde yaşama ve daha yüksek gelir ve eğitim düzeylerine sahip olma olasılıkları da daha yüksekti.

Evli hastaların ameliyat ve tedavi şansı da yüksek çıktı

Araştırmacılar, evli hastaların ameliyat olma olasılığının yüzde 53, radyasyon tedavisi görme olasılığının da yüzde 56 daha fazla olduğunu buldu.

Evli hastaların ise hastalığın türüne bağlı olarak kanserden ölme riskinde yüzde 12 ila 33 oranında azalma görüldü. Baş ve boyun kanserleri yüzde 33 ile en çok azaltılan riske sahip oldu.

Araştırmacılar, “Dul olanlar da dahil olmak üzere evli olmayan hastaların, metastatik kansere yakalanma, yetersiz tedavi görme ve kanserden kaynaklanan ölüm riskinin evli hastalara göre önemli ölçüde daha yüksek olduğunu bulduk” diye yazdı.

Ek olarak, meme, prostat, kolorektal, özofagus ve baş/boyun dahil olmak üzere beş kanserde evlilik, kemoterapiye göre kanserden sağ kalma oranlarını iyileştirmede yüzde beş ila 20 daha etkiliydi. Ekip, bu fenomenin, partnerlerin duygusal destek sunması ve hastaların depresyon , anksiyete ve sıkıntı yaşama olasılığının azalmasından kaynaklanabileceğini belirtti .

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.