Bakanlık devreye girdi! Aldatıcı reklam ve faaliyetlere ceza kesildi

Ticaret Bakanlığı, yılın ilk beş ayında aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama tespit edilen 664 dosya hakkında durdurma cezası verildiğini ve toplam 107 milyon 883...

Bakanlık devreye girdi! Aldatıcı reklam ve faaliyetlere ceza kesildi
Yayınlama: 23.05.2024
A+
A-

Ticaret Bakanlığı, yılın ilk beş ayında aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama tespit edilen 664 dosya hakkında durdurma cezası verildiğini ve toplam 107 milyon 883 bin 569 lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Reklam Kurulu, 16 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen 345 sayılı toplantısında, 119 dosyayı inceleyerek 110’unun mevzuata aykırı olduğuna karar verdi. Bu dosyalar için, tüketicileri yanıltıcı ve aldatıcı reklamlar ile haksız ticari uygulamalar nedeniyle durdurma cezası ve toplam 13 milyon 744 bin 459 lira idari para cezası uygulandı.

Geleneksel ve dijital mecralarda sağlık reklamlarından sosyal medya etkileyicilerinin (influencer) reklamlarına, gıda takviyesi reklamlarından indirimli satış reklamlarına kadar birçok sektör ele alındı ve incelendi.

Sürekli indirim algısı oluşturan reklamlar durduruldu İndirimli satışlara ilişkin denetimlerde, bir firmanın çeşitli mecralarda yayınladığı kampanya ilanlarında altı aylık bir indirim süresi belirlediği tespit edildi. Yapılan incelemede, “sezon indirimi” başlığıyla kış, ilkbahar ve yaz olmak üzere üç sezona tekabül eden ve sürekli değişen ürünlerin dahil edilmesiyle kampanya yapılmasının, tüketicilerde sürekli indirim yapıldığı algısı oluşturduğu gerekçesiyle söz konusu reklamların durdurulmasına karar verildi.

“Anne tarifi” ifadesine durdurma cezası Hızlı tüketim ürünlerinin tanıtımlarında “anneler tarafından hazırlanan ürünlere eş değer olduğu” vurgusu yapan ifadelerin mevzuata aykırı olduğuna karar verildi. Gıda sektörü başta olmak üzere, hedef kitlesini çocukların oluşturduğu ürünlerde “anne tarifi”, “anne formülü”, “anne dokunuşu” gibi ifadelerle yapılan tanıtımların, ev koşullarında hazırlanan gıda ürünlerine eşdeğer olduğu izlenimi yarattığı ve bu nedenle tüketicileri yanılttığı değerlendirilerek durdurma cezası verildi.

Reklam Kurulu, yılın ilk beş ayında toplam 756 dosya hakkında değerlendirmelerde bulundu ve aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 664 dosya hakkında durdurma cezası ile toplam 107 milyon 883 bin 569 lira idari para cezası uygulandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.