MOGAN hisse alamıyorum neden? Mogan tavanda bekleyen lot sayısı kaç? (7 Mart 2024)

Mogan Enerji, bugün işleme açıldı. Yatırımcılar MOGAN hissesi almak için sıraya girdi. Ancak 7 Mart 2024 tarihli işlem gününde MOGAN hisse almak için verilen alış emirleri gerçekleşmiyor, MOGAN hisse alınamıyor. Mogan hisse alamıyorum, neden? diye merak eden yatırımcılar yanıtları ve MOGAN tavanda bekleyen lot sayısı verilerini derledik.

MOGAN hisse alamıyorum neden? Mogan tavanda bekleyen lot sayısı kaç? (7 Mart 2024)
Yayınlama: 07.03.2024
A+
A-

28-29 Şubat ve 1 Mart tarihlerinde halka arz olan Mogan Enerji, 7 Mart’ta yani bugün MOGAN koduyla Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı. Mogan Enerji-MOGAN halka arza katılmayan yatırımcılar ise bugün (7 Mart) MOGAN hissesi almak için sıraya girdi. Ancak binlerce yatırımcı MOGAN hisse alamadı, MOGAN hisse alış emirleri gerçekleşmedi. Mogan Enerji hisse alamıyorum, emirlerim gerçekleşmiyor neden? sorusuna yanıt arayan yatırımcılar dikkat! MOGAN hisse alınamıyor çünkü MOGAN tavanda bekleyen lot sayısı oldukça yüksek. Gelin Mogan Enerji hisse alımına engel olan MOGAN tavanda bekleyen lot sayısına ve diğer bilgilere birlikte bakalım…

MOGAN hisse alamıyorum neden?

Borsada hisse senetlerinin fiyatları işlem günü içinde hissenin alıcıları ve satıcıları arasındaki dengeye belirlenir. Halka arz sürecini yeni tamamlayan şirketlerde bir işlem gününde alıcılar çok güçlü ve istekliyken, satıcılar az ve isteksiz olunca hissenin fiyatı yüzde 10 marj limiti olan fiyatta denge bulur ve hisse senedi fiyatı ‘tavan’ olur. Fiyatı tavan olan hissede alıcıların tavandan almak istedikleri lot sayıları tavana alış olarak sisteme girilir. Satıcıların satmak istediği lot miktarı ise  tavanda bekleyen emir miktarından düşük olduğu sürece hisse tavan kalkmaya devam eder. Bu durum MOGAN hissesi için de aynı oldu. MOGAN işleme açıldığı 7 Mart günü tavan fiyatı gördü. 

MOGAN tavanda bekleyen lot sayısı kaç?

Gelelim en önemli soruya!

Mogan Enerji-MOGAN tavanda bekleyen lot sayısı 7 Mart yani bugün itibariyle kaç?

Borsa İstanbul verilerine göre, MOGAN tavanda bekleyen lot sayısı 7 Mart 2024 Perşembe günü saat 10.00 itibariyla 31 milyon lot. Yani MOGAN hisse alımı için 31 milyon lot emir verilmiş durumda. 

Bir örnekle yaşanan tabloyu daha kolay daha anlaşılır bir hale sokalım. Bir hisse  senedi işlem gününe tavanda 10 milyon lot alış emriyle başlamış olsun. 10 milyon lotluk tavanın bozulması ve hissenin fiyatının aşağıya dönmesi için ya 10 milyon lot satış olmalı, ya da alıcılar emirlerini iptal etmeli. Yatırımcıların gün içinde alış için verdikleri emir, bu 10 milyon lotun arkasında sıraya alınır ve hissede az miktarda satış olup tavan bozulmadığı için alış emri gerçekleşmez. (Rakamlar temsilidir)

Borsa açılış öncesi erken girilen MOGAN emirleri neden gerçekleşmiyor?

Bazı yatırımcılar gün kapanışında yada seans açılışı öncesi hemen emir girmelerine rağmen neden MOGAN hisse alımı yapamadıklarını, emirlerinin neden gerçekleşmediğini merak ediyor. Erken girilen MOGAN alım emirlerinin gerçekleşmeme nedeni borsada uygulanan ‘kolokasyon‘ uygulamasıdır. Peki kolokasyon nedir? Kolokasyon kurumların özel müşterilerine sunduğu ve emirlerin daha hızlı iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Bir ücret karşılığı verilen bu hizmetin bedeli de oldukça yüksek olduğundan tüm yatırımcılar tarafından kullanılamamakta.

Kolokasyon uygulamasıyla ilgili daha fazla bilgili aşağıdaki ilgili haberimizi tıklayarak edinebilirsiniz.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.