55 yıllık Adanalı metal ustası Güneri Filizgil: Ekmeğe saygısı olan işine de saygı duyar

55 yıldır Metal Ustalığı yapan Güneri Filizgil 1968’den beri mesleğini sevgiyle sürdürüyor. Filizgil, ” 1968’den beri bu işi yapıyorum ama hala kendimi geliştiriyorum. Esnaf arkadaşlara da söylüyorum, biraz çabalasalar… Kendini bırakan adam meslekte ilerleyemez” ifadelerini kullandı.

55 yıllık Adanalı metal ustası Güneri Filizgil: Ekmeğe saygısı olan işine de saygı duyar
Yayınlama: 18.09.2024
Düzenleme: 18.09.2024 20:20
A+
A-

Adana’nın tanınmış metal ustalarından Güneri Filizgil, 55 yıldır devam ettirdiği mesleğiyle sadece Adana’da değil, Türkiye genelinde de saygı duyulan bir sanatkar haline geldiğini Referans Türk’e aktardı.

Babasının yönlendirmesiyle henüz 10 yaşında başladığı bu zorlu meslek, yıllar içinde onun hayatında bir tutkuya dönüştü. 1958 doğumlu olan Filizgil, “Ekmeğe saygısı olan işine de saygı duyar” diyerek, işine olan sevgisini ve bağlılığını ifade etti.

Güneri Filizgil, Adana’daki birçok caminin alem süslemelerini yaptığını, yaptığı eserlerin manevi değerinin kendisini derinden etkilediğini belirten Filizgil, “Caminin tepesinde, gökyüzüne uzanan alemi yapmak, sanata katkı sunmak kadar bana büyük bir mutluluk veriyor. Adana’daki yeni caminin alemini de yarı fiyatına yapıp, katkım olsun diye teslim ettim” diyerek, mesleğinin sadece maddi kazanç sağlamak için yapmadığını vurguladı.

Kendini geliştirmeyen, meslekte ilerleyemez

Kendini sürekli geliştirmeyi bir prensip haline getiren, yıllardır meslekte olmasına rağmen hala yeni şeyler öğrenmeye devam ettiğini belirten Filizgil “1968’den beri bu işi yapıyorum ama hala kendimi geliştiriyorum. Çabalayan ilerler, ama kendini bırakan bu meslekte başarılı olamaz” diyerek, meslektaşlarına ve gençlere kendilerini geliştirmesini istedi.

Tenekeci diye küçümseniyoruz

Metal işçiliği toplumda zaman zaman küçümsense de, Filizgil yaptığı işin hem sanatsal hem de teknik açıdan büyük bir değer taşıdığını savunuyor. “Tenekeci dendiği zaman küçümseniyoruz ama bizim işimizde profesör gibiyiz. Sanatkarlar işini severek yapıyor, bu küçümsenecek bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Çıraklar yetişmiyor

Ancak Filizgil, mesleğin geleceği konusunda endişeli. Son yıllarda gençlerin zanaatkar mesleklere olan ilgisinin ciddi biçimde azaldığını belirten Filizgil, bu durumun zanaatkarlığın devamlılığına büyük bir tehdit oluşturduğunu dile getiriyor. “Sanat okulları kapandı, kimse evladını bu mesleğe yönlendirmiyor. Adamın cebinde 50 bin liralık telefon var, gelip burada nasıl çıraklık yapacak?” diyerek mesleğin karşı karşıya olduğu krizden bahsediyor.

Bir daha dünyaya gelsem yine bu işi yapardım

Güneri Filizgil, mesleğini tutkuyla yapan bir ustalık örneği olarak, bir kez daha dünyaya gelse yine metal işçiliğini seçmekten pişman olmayacağını söylüyor. “Bu iş bana her şeyi verdi, çocuklarımı büyüttüm. Allah’a binlerce şükür, işimi severek yapıyorum” diyerek, mesleğine olan sevgisini bizlere  aktardı.

Kaynak: YUSUF YILDIZ/ ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.