Vali Köşger: Adana, yeni limanı ve sanayi atılımları ile global şehir olma yolunda!

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, verimli toprakları, coğrafi avantajları, köklü sanayi kültürü ile yatırımcılar için cazibe merkezi olan Adana’nın, son yıllarda tarım kimya, enerji ve tekstil sektörlerinde hızlı bir büyüme gösterirken Ceyhan ve Yumurtalık bölgelerindeki büyük ölçekli enerji ve yatırımlarıyla, topraksız tarım ve tarla balıkçılığı projeleriyle öne çıktığını belirtti.

Vali Köşger: Adana, yeni limanı ve sanayi atılımları ile global şehir olma yolunda!
Yayınlama: 30.09.2024
A+
A-

Vali Köşger, Yumurtalık’ta yapımı onaylanan Adana Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı’nın konteyner elleçleme hizmeti, pilotaj, römorkaj, palamar hizmeti, antrepo hizmeti ve akaryakıt temini gibi birçok hizmeti vereceğine dikkati çekerek, “Yeni liman sayesinde Adana’mızın Hamburg, Rotterdam ve Antwerp şehirleri gibi tüm bileşenleri ile gelişen, yatırımcıların sermaye aktarmak için yarışacakları bir şehir olacağına inanıyorum.” dedi.

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, verimli tarım alanları, güçlü sanayi altyapısı ve stratejik coğrafi konumu ile Türkiye ekonomisinin önemli üretim ve ticaret merkezlerinden biri olan Adana’nın gelişimini Dünya Gazetesi okurları için çok yönlü değerlendirdi.

Çukurova’nın başkentinde yatırım ikliminin çok elverişli olduğunu belirten Vali Köşger, yabancı yatırımcıların ilgisinin yıldan yıla arttığını söyledi. Vali Köşger, “Adana; verimli toprakları, coğrafi konumu, insan kaynakları ve büyük pazarlara olan yakınlığı nedeniyle doğal bir cazibe merkezi olarak yatırımcıların ilgisini her zaman çekmiştir. Bununla birlikte Adana’mız, devletimizin yatırımcılara sağladığı teşviklerden her geçen yıl daha fazla faydalanma imkânı bulmaktadır. Bu kapsamda 2020 yılında yayımlanan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” ile 2. bölgeden 3. bölgeye geçmiş hatta Yumurtalık, İmamoğlu, Karataş, Karaisalı, Tufanbeyli, Aladağ, Feke, Saimbeyli ilçelerimizde ve OSB içerisinde yapılan yatırımlarda, yatırımcılarımız 4. bölge desteklerinden faydalanabilir hale gelmiştir. Böylelikle yıllar boyunca teşvik sisteminde çevre illere göre dezavantajlı konumda bulunan Adana’mız için daha olumlu bir yatırım ikliminin oluştuğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, ülkemizde tarımın önemli merkezlerinden biri olan Adana, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) destekleri kapsamına da alınmıştır. Tüm bunların yanında Kalkınma Ajansımız ile KOSGEB ve TÜBİTAK gibi kurumlardan sağlanan ulusal desteklerden önemli paylar sayesinde yabancı yatırımcıların da ilimize yatırım yapma isteği artmıştır. Bu bağlamda 27 tanesi Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde olmak üzere 500 yabancı firma Adana’mızda faaliyet göstermektedir.” dedi.

Adana’nın iklimi, bulunduğu konumun sağladığı jeopolitik güç ve yetişmiş insan gücü sayesinde birçok sektörde ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını vurgulayan Vali Köşger, kentte tarım ve tarıma bağlı endüstri, büyük ölçekli kimya yatırımlarının ön plana çıktığını, bunlarla birlikte enerji, GES yatırımları, tekstil sektöründeki modernizasyon ve tevsi yatırımları ile kâğıt sektöründeki yatırımların dikkati çektiğini belirtti.

“Ceyhan ve Yumurtalık, Marmara’ya alternatif olabilecek en önemli bölge”

Özellikle Ceyhan ve Yumurtalık bölgelerinde planlanan yatırımlara ilişkin son gelişmeleri değerlendiren Vali Köşger, şunları söyledi: “Türkiye’nin sanayi ve ticaret anlamında en önemli yükünü çeken Marmara Bölgesi’nin doğal sınırlarına ulaşmış olması, özellikle deniz bağlantısını tercih eden yatırımcılar için alternatif lokasyonların varlığını gerekli kılmıştır. İşte bu noktada Ceyhan ve Yumurtalık, planlanan ve gerçekleştirilen yatırımlarla Marmara Bölgesi’ne alternatif olabilecek en önemli bölge olarak karşımıza çıkmaktadır. Bölge’nin Orta Doğu petrol ve doğalgaz rezervleri, uluslararası enerji boru hatları ve İskenderun Limanı’na yakınlığı sayesinde enerji ve kimya sektörleri için önemli bir yatırım alanı olacağını düşünüyorum.
Bu noktada; 15 bin dekar alana sahip Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde 1,7 milyar dolar yatırımla propandan dehidrojenasyon reaksiyonuyla yıllık 450 bin ton propilen ve polipropilen üretecek PDH-PP tesisinin, bu sene içerisinde faaliyete geçmesi beklenmektedir. Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi’nin ilave yatırım alanındaki tüm parsellerin satıldığını, Bölge için 30 bin dekarlık alanda kimya ve petro-kimya yatırımlarına ev sahipliği yapacak bu yatırım alanı için planlama çalışmalarımızın devam ettiğini özellikle belirtmek isterim.
Ayrıca Gebze Kimya İhtisas OSB’nin yüzde 97 doluluk oranına ulaşmış olması ve buna mukabil yeterli genişleme imkânı bulunmaması nedeniyle yeni bir OSB alanı arayışı içine girilmiştir. Coğrafi avantajlar ve limandan faydalanma imkanına sahip olması nedeniyle de Ceyhan ilçemizde Kimya OSB yapılması planlanmıştır.
Bunlara ilaveten; “yap işlet, devret” modeli ile çalışan, 4,5 milyon metrekare alanı ile Türkiye’nin dünyanın en büyük serbest bölgelerinden biri olan Adana Yumurtalık Serbest Bölgemiz, tamamlanmış alt yapısı ile bölgeye kimya, petro-kimya, demir-çelik, enerji santralleri, tersane ve çimento fabrikaları gibi ağır sanayi yatırımlarına yönelik Türkiye’nin ilk ve tek serbest bölgesi olma özelliği taşımaktadır.”

“Adana’mız uluslararası lojistik sektöründe üst seviyelere çıkacak”

Adana Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı tahsisinin onaylanmasının kentte büyük bir heyecan ve memnuniyet yaşattığını vurgulayan Vali Köşger, bu mega yatırımın bölgenin ticari potansiyelini en üst düzeyde etkileyeceğinin altını çizdi.
Yıllık 9 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesine sahip olacak Adana Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı’nın Adana’ya bölgeye ve ülkeye sağlayacağı kazanımları değerlendiren Vali Köşger, şöyle konuştu: “Süveyş Kanalı’nda zaman zaman yaşanan sorunlar, Basra Körfezi’nden Akdeniz’e ulaşan alternatif bir ulaşım aksını gerekli kılmaktadır. Coğrafi konumu, üretim kapasitesi, geniş hinterlandının yanı sıra yurtiçi ve yurtdışına olan çok-modlu ulaşım imkânlarının sağladığı avantajlarla yalnız Türkiye’nin değil aynı zamanda Orta Doğu ile Doğu Akdeniz’in önemli bir ulaştırma ve lojistik merkezi olma potansiyelini taşıyan Adana’mız, akla gelen ilk seçenek olmuştur. Yumurtalık ilçemizde yapılması planlanan, 9 milyon TEU elleçleme kapasitesine sahip olacağı düşünülen bu uluslararası devlet projesi sayesinde, inanıyorum ki Adana’mız uluslararası lojistik sektöründe üst seviyelere çıkacaktır. Limanımızın sahip olacağı 9 milyon TEU’luk elleçleme kapasitesinin ne derece yüksek olduğu, ülkemizde şu ana kadar elleçlenen konteyner miktarının 12,7 milyon TEU olduğunu belirtirsem daha net anlaşılacaktır diye düşünüyorum. Bununla birlikte; konteyner elleçleme hizmeti, pilotaj, römorkaj, palamar hizmeti, antrepo hizmeti ve akaryakıt temini gibi birçok hizmetin verilmesi planlanan yeni liman sayesinde Adana’mızın Hamburg, Rotterdam ve Antwerp şehirleri gibi tüm bileşenleri ile gelişen, yatırımcıların sermaye aktarmak için yarışacakları bir şehir olacağına inanıyorum.”

“Modern seralarda topraksız tarım, tarlada balık ve su ürünleri yetiştireceğiz”

Adana’nın modern tarım teknikleri ile üretimde de büyük bir atılım içinde olduğunu vurgulayan Vali Köşger, topraksız tarım ve tarla balıkçılığı alanlarında ihtisas organize sanayi bölgelerinin kurulmasıyla yine ilklerin öncüsü olacağını dile getirdi. Vali Köşger,4 bin100 dekar arazi mülkiyeti ile Türkiye’nin en büyük sera kümelenmesi olacak Karataş Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi’nde topraksız tarım tekniği uygulaması ile kurulacak modern seraların Adana ekonomisinin yanı sıra ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yatırım programına alınan ve yol, içme suyu, atık su, yağmur suyu, elektrik dağıtım şebekesi, çevre aydınlatma ve iletişim şebekesi yapım işi ihalesi geçen ağustos ayında yapılan Karataş Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgemizi 3 bin 750’si kadın olmak üzere toplam 5 bin kişiyi istihdam edecek olması yönüyle de Adana’mız için fevkalade önemli buluyorum.

Ayrıca 160 kilometrelik kıyı şeridine sahip, son 10 yıllık dönemde su ürünleri üretimi ve ihracatında önemli bir gelişim gösteren Adana’mız için bir diğer önemli proje de Karataş ilçesi Adalı mevkiinde 6 bin 448 dekarlık bataklık alanda kurulması planlanan ve 2022 yılında tüzel kişilik kazanan Karataş Tarıma Dayalı İhtisas Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi’dir. Deniz, tatlı su balıkları ve karides olmak üzere üç kümelenme üzerine yoğunlaşması beklenen Tarıma Dayalı İhtisas Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgemizde 33.076 ton/yıl tatlı su ürünleri yetiştiriciliği, 33.184 ton/yıl tuzlu su ürünleri yetiştiriciliği, 2.703 ton/yıl kabuklu yetiştiriciliği yapılması planlanmaktadır.” diye konuştu.

 

 

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.