“Türkiye’ye vize uygulamak Özgür AB değerleri ile bağdaşmıyor”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Yasal bir engeli olmayan Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerinde serbestçe gezememesi, eğitim hakkından mahrum kalması, bırakın turist olarak gezmeyi, karşılıklı olarak ekonomiye katkı sunacak olan iş insanlarının dahi vize alamaması kabul edilir bir şey değildir”

“Türkiye’ye vize uygulamak Özgür AB değerleri ile bağdaşmıyor”
Yayınlama: 05.06.2023
A+
A-

 Türk iş dünyasının en büyük sıkıntılarından biri haline gelen Schengen vize sorununun şu an da Avrupa Birliği (AB) ile aramızdaki en önemli sorunların başında geldiğini söyleyen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Yasal bir engeli olmayan Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerinde serbestçe gezememesi, eğitim hakkından mahrum kalması, bırakın turist olarak gezmeyi, karşılıklı olarak ekonomiye katkı sunacak olan iş insanlarının dahi vize alamaması kabul edilir bir şey değildir. AB vatandaşları özgürce ülkemizde gezerken, bizim kısıtlamalara tabi olmamız kabul edilemez. Burada haksız bir durum vardır. AB Bilgi Ofisi olan nadir kent ve Odalardan olan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası her yıl onlarca AB Büyükelçisini Mersin’de ağırlamakta ve bu konuyu her seferinde gündeme getirerek hem lobi hem de baskı oluşturmaya çalışmaktadır” dedi.

 Ayhan Kızıltan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak bireysel ilişkilerle yürüttükleri Fransa Büyükelçiliği ile yapılan anlaşma neticesinde Mersin iş dünyasına kısmen de olsa kolaylıklar sağlandığını fakat şu an kolaylıkların azaldığına dikkat çekti. Kızıltan, “Bu artık devletin çözmesi gereken bir konudur. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği seçimlerinde bir araya geldik. Cumhurbaşkanımız AB ile aramızda vize uygulamasının kalkmasına dair yeni bir kararlı yaklaşımın sergileneceğine dair söz verdi. Avrupa, Türkiye’nin en büyük ekonomik ortağıdır. AB ile üyelik yolunda sayısız konuda, sayısız fasıllarda anlaştık ve birlikte ortak çalıştığımız sayısız alan var. Artık Avrupa Birliği de vize konusunu siyasi bir pazarlık konusu yapmamalıdır, onlar da konuya akılcı yaklaşmalıdır. Özgürlüğü savunan bir Avrupa’nın en önemli ortağı olan Türkiye’ye bu yaklaşımı AB değerleri ile bağdaşmamaktadır” ifadelerini kullandı.

 Lokmanoğlu, “iş dünyasının uluslararası ticarette rekabetini etkileyebilecek”

Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, son dönemlerde yaşanan vize sorununun, yurtdışındaki ticari ilişkileri geliştirme, yeni pazarlara girme, yatırım veya iş birliği yapma arzusunda olan iş dünyasının uluslararası ticarette rekabet edebilirliğini etkileyebilecek önemli bir sorun olduğunu söyledi. Lokmanoğlu, “Vize sorunu nedeniyle iş gezileri, müşteri ziyaretleri, fuar ve konferans katılımları gibi önemli ticari faaliyetlerde de gecikmeler ve aksamalar yaşanabilmektedir.

Vize başvurularındaki kontenjanın 5’te 1’e düştüğü bilinmektedir. İş insanları için vizelerin belli koşullar dahilinde kaldırılması veya yeşil pasaport hak sahipliği kriterlerinin yeniden gözden geçirilmesi faydalı olacaktır” açıklamalarında bulundu.

 “İkili ve çok taraflı anlaşmalarla vize muafiyeti-kolaylığı sağlanmasını bekliyoruz”

Vize probleminin, TOBB’un 79. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen komisyon toplantılarında da dile getirildiğine vurgu yapan Lokmanoğlu, “Sorunun çözümüne yönelik olarak, Türkiye’nin diplomatik ilişkilerini güçlendirmesi, ikili ve çok taraflı anlaşmalarla vize muafiyeti veya kolaylığı sağlaması, temel beklentidir. Ancak iş dünyası, en azından bu sorun çözümleninceye kadar, bölgelerindeki iş dünyasının temsilcisi ve kanaat önderi konumunda olan Oda ve Borsa Başkanlarına geçici süreyle de olsa yeşil pasaport verilmesi çağrısında bulunmaktadır. Kentimizdeki denizcilik camiasının temsilcileri olarak, bizler de Türk insanının ve iş dünyasının vize sorunun bir an önce çözümlemesini diliyoruz. Dış İşleri Bakanlığımızın bu konuda gereken adımları atacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Olcar: “İş dünyası için ciddi bir zaman kaybı”

TÜRSAB Hava Yolu Bilet ve IATA İhtisas Başkanı ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanlık Başdanışmanı Numan Olcar da Schengen Vizesi’nin ticari ve ekonomi açıdan Mersin iş dünyasına ciddi zarar verdiğini belirterek, “Sanayi bölgeleri ve limanlarıyla Mersin üretim merkezi durumundadır. Buradaki iş dünyasının ilerleyebilmesi de uluslararası ilişkilerin gelişmesiyle olur. Konsoloslukların büyükelçiliklerin ülkemize uygulamış olduğu vize prosedürü, ekonomi çarklarını döndürecek olan iş dünyası için ciddi bir zaman kaybıdır. Mersin ekonomisi ülke ekonomisi gibi bir kıskaç altındadır. Hammadde almak için yurt dışına gidecek olan bir iş adamı vizesinin geç çıkmasından ötürü zamanında gidemiyor ve maddi olarak da zarara uğruyor. Yetkililerden bu sorunun çözümü için çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.