TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Hedefimiz inavosyan odaklı ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye Innovation Week’in 10’uncu yılına özel hazırlanan “İnovasyon ve İhracat Raporu” ile AR-GE faaliyetlerinin ticarileştirilme aşamalarında nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine dair değerlendirmelerde bulundu. İnovasyon odaklı ihracat stratejisinin Türkiye’nin büyüme ve liderlik hikâyesine güçlü katkı sağlayacağını ifade eden Başkan Gültepe, “Bu kapsamda yüksek teknolojili ürünlerdeki marka bilinirliğimizi artırırken AR-GE ve inovasyon süreçlerinde ticarileşme aşamasına yönelik daha kapsamlı hedefler belirlememiz ve bu hedeflere yönelik adımlar atmamız gerekiyor.” dedi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Hedefimiz inavosyan odaklı ihracat
Yayınlama: 10.07.2024
A+
A-

Küresel İnovasyon Endeksi verilerine göre Türkiye’nin 39’uncu sırada yer aldığını, son 20 yılda ülkede AR-GE yatırımları ve inovasyon anlamında önemli bir ekosistemin kurulduğunu belirten Başkan Gültepe, İnovasyon ve İhracat Raporu’nda, dünya ölçeğinde ve Türkiye’de AR-GE ve inovasyon faaliyetlerine ilişkin genel bir çerçeve sunduklarını belirtti.

Türkiye Innovation Week’in 10’uncu yılına özel İnovasyon ve İhracat Raporu hazırladıklarını belirten TİM Başkanı Gültepe, “Yüksek teknolojili ürünlerdeki marka bilinirliğimizi artırırken AR-GE ve inovasyon süreçlerinde ticarileşme aşamasına yönelik daha kapsamlı hedefler belirlememiz ve bu hedeflere yönelik adımlar atmamız gerekiyor.” dedi.

Aynı zamanda ihracatçıların AR-GE, inovasyon ve tasarım faaliyetlerini ticarileştirme performansını değerlendirerek analiz ettiklerini kaydeden Gültepe, rapor kapsamında Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından 2022 yılı için yapılan ‘TİM İlk 1000 İhracatçı Araştırması’ için toplanan verileri kullanarak ihracat, AR-GE faaliyetleri ve inovasyon arasındaki ilişkiyi incelediklerini dile getirdi. “Tablo bize küçük ve orta ölçekli firmalarımızın teknolojik çıktılarını özellikle uluslararası pazarda ticarileştirmede problem yaşadığını gösteriyor. Bu doğrultuda, AR-GE, tasarım ve inovasyon faaliyetleri yürüten firmalara yönelik ulusal bir ticarileşme politikası yürütmenin faydalı olacağını değerlendiriyoruz.” diye konuştu.

“Destekler detaylandırılmalı ve firmaların ihtiyaçlarına göre çeşitlendirilmeli”

Rapor kapsamında AR-GE veya tasarım merkezi olan firmaları kapsayan bir saha çalışması da yürüterek ticari aşamada yaşanan sorunların nedenlerini araştırdıklarını kaydeden Başkan Gültepe şunları söyledi: “Bulgulara göre, firmalara verilecek teşvik ve destekler detaylandırılmalı ve firmaların ihtiyaçlarına göre çeşitlendirilmelidir. AR-GE, inovasyon ve tasarım faaliyeti yürüten firmalara yönelik maliyet düşürmeyi amaçlayan özel projeler yürütülmelidir. Firmaların girdilerini yerli tedarikçilere tanıtması ve bu girdilerin yurt içinde üretilmesi için yerli üreticilerle anlaşmasına olanak sağlanmalıdır. Yüksek teknolojik ve inovatif üretimde “Made in Türkiye” algısı güçlendirilmelidir. Bu bağlamda AR-GE, inovasyon ve tasarım faaliyeti yürüten firmaları odağına alan butik tanıtım faaliyetleri yürütülmelidir. Küçük ve orta ölçekli firmaların teknolojik çıktılarını ticarileştirmede özellikle uluslararası pazarda problem yaşadığı görülüyor. Küçük ve orta ölçekli firmalara özel bir uluslararası pazarlara giriş stratejisi belirlenmelidir. AR-GE faaliyetlerinde istihdam edilecek personelin temel bilimlerdeki kabiliyetleri ve temel bilim eğitiminin cazibesi artırılmalıdır. AR-GE, inovasyon ve tasarım faaliyetlerinin ticarileşmesine özel; ilk aşamada makro stratejik planlama yapılmalı, daha sonra sektör, ölçek ve teknoloji gruplandırmalarına göre planlamalar yapılıp uygulanmalıdır.”

Kaynak: YUSUF YILDIZ/ ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.