Ticaret Bakanlığı, zorlaştırıcı şartları genişleterek şarj edilebilir hibrit ithalatına yeni şartlar getirdi

Ticaret Bakanlığı, elektrikli araç ithalatına yönelik zorlaştırıcı şartları genişleterek şarj edilebilir hibrit (PHEV) araçları da kapsama aldı. Yeni düzenleme, özellikle Çin ve Japonya gibi ülkelerden gelen uzun menzilli PHEV modellerinin Türkiye’ye girişini büyük ölçüde zorlaştırıyor.

Ticaret Bakanlığı, zorlaştırıcı şartları genişleterek şarj edilebilir hibrit ithalatına yeni şartlar getirdi
Yayınlama: 21.09.2024
Düzenleme: 21.09.2024 11:20
A+
A-

Düzenleme, 2023 sonunda yürürlüğe giren ve AB ile STA ülkeleri dışındaki elektrikli araçlara uygulanan zorlu şartlara ek olarak, PHEV araç ithalatında da yeni şartlar getirdi. İthalatçı firmaların Türkiye’de 7 bölgede 20 servis kurması, bir çağrı merkezi oluşturması ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirme alması zorunlu hale getirildi. Tebliğin yürürlüğüne girmesi için 30 günlük bir geçiş süresi tanındı; bu süre sonunda şartları yerine getiremeyen firmalar sadece benzinli ve hibrit motorlu araçlarla devam edebilecek.

Etkilenen Markalar

Bu düzenlemeden en çok etkilenecek markalar arasında Çinli DFSK, Lynk&Co ve MG yer alıyor. Örneğin, DFSK’nın E5 modeli ve Lynk&Co’nun 01 modeli gibi araçların Türkiye’ye girişi zorlaşacak. Japon üretici Lexus’un NX ve RX Plug-In Hybrid modelleri de bu yeni tebliğden etkilenebilirken, BYD’nin Seal U DM-i modelinin Türkiye’ye getirilebilmesi için teşvik belgesi alması gerekecek.

PHEV Pazarında Düşüş Beklentisi

ODMD verilerine göre, 2024 yılının Ocak-Ağustos döneminde PHEV araç satışları geçen yıla göre %47,1 artarak 2 bin 340 adede ulaştı. Ancak, yeni düzenlemenin bu pazarın büyümesini engelleyebileceği belirtiliyor. Ayrıca, daha önce yürürlüğe giren tebliğe göre aracın ithalatında bağlı olduğu ülkeye değil, üretildiği menşe ülkeye bakılacak; bu da Avrupa menşeli bir markanın Çin’de üretilen PHEV modelinin ithalatında aynı şartların geçerli olacağı anlamına geliyor.

Benzinli ve Hibrit Modellerle İlerleme

Düzenlemenin PHEV ithalatını zorlaştırması beklenirken, benzinli ve hibrit modellerin ithalatına devam edileceği belirtiliyor. Ancak, bu durum Çinli ve Japon üreticilerin Türkiye’deki PHEV pazarında daralma yaşamasına yol açabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.