Süt üreticisi ineklerini kesime gönderiyor: ZMO Başkanı Tayakısı endişeli!

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, artan maliyetlerin çiğ süt fiyatlarına yansımayışından dolayı üreticinin hayvanlarını kesime gönderdiğini söyledi. Ülkemizde çiftçinin emeğinin karşılığını almak istediğini,...

Süt üreticisi ineklerini kesime gönderiyor: ZMO Başkanı Tayakısı endişeli!
Yayınlama: 31.05.2024
A+
A-

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, artan maliyetlerin çiğ süt fiyatlarına yansımayışından dolayı üreticinin hayvanlarını kesime gönderdiğini söyledi.

Ülkemizde çiftçinin emeğinin karşılığını almak istediğini, bin bir emekle ürettiği sütü iyi bir fiyattan satamadığını, tüketicinin de uygun fiyata süt istediğini ancak bunun da mümkün olmadığını belirtti. Üreticinin elinden çıkardığı sütün litre fiyatının tüketiciye neredeyse 3 katı fiyata ulaştığını kaydeden Tayakısı, “Hayvan ithal edilmeden ülkemizde et üretilemez oldu. Üretici, maliyetlere dayanamayıp ineklerini kesime gönderdi, yeterli sayıda ve kalitede hayvana sahip olunmayan bir yerde istenen miktarda süt de et de olmaz.” dedi.

“Et ve süt piyasasında sorunlar erteleniyor”

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2022-2023 yıllarında hayvan varlığının büyükbaşta yaklaşık 500 bin adet, küçükbaşta ise yaklaşık 4 milyon adet azaldığını anımsatan Tayakısı, süt üretiminin de yaklaşık 100 bin ton gerilediğine dikkat çekti. Ülkemizdeki süt üretiminin 2022’de 21,5 milyon ton iken, 2023’te 21,4 milyon ton olarak gerçekleştiğini aktaran Tayakısı, azalan süt miktarına rağmen nüfusun ise 100 bin dolayında arttığını anımsattı. Tayakısı, “Artan talebe karşılık azalan süt arzı endişe vericidir. Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başı yıllık süt tüketimi ortalama 100 litreyi aşarken, ülkemizde yıllık süt tüketimi yaklaşık 27 litre civarındadır. Üretim maliyetlerinin yüksek olduğu, aracılar nedeniyle tüketici fiyatlarının her geçen gün yükseldiği ülkemizde, bu miktarın artırılması pek mümkün görünmüyor. İthal hayvanlar ile et ve süt piyasasında günü kurtarmaya çalışanlar sorunları sadece erteliyor.” diye konuştu.

“Türkiye acil olarak süt politikası oluşturmalı”

Türkiye’nin acilen “süt politikası” oluşturmasının gerekli olduğunu aktaran Tayakısı, şunları kaydetti:

“Daha fazla süt tüketimi için çiğ süt fiyatı ile perakende süt fiyatı arasındaki aşırı farkın düşürülmesine yönelik politikalar oluşturulmalı. Süt üreticisi çiftçi ve köylülere verilen destekler artırılmalı, kırsal kalkınmaya önem verilmeli, kooperatifler desteklenmeli, yerel yönetimler süt ile ilgili süreçlere dahil olmalı, sütün tüketiciye ulaştırılmasında etkili ve sonuca odaklı organizasyonlar planlanmalıdır. Aracılar azaltılmalı, ithalatçılar değil yerli üreticiler desteklenmelidir.”

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.