“Sürdürülebilir tarım için kütlü pamuk kg fiyatı 40 liranın altında olmamalı”

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, tarla kirası, tohum, akaryakıt, gübre, sulama, zirai mücadele, işçilik, hasat, nakliye, iş makinesi amortismanları ve yüzde 35 oranındaki üretici karı ile birlikte kütlü pamuğun kilogram fiyatını yaklaşık 40 lira olarak hesapladıklarını, sürdürülebilir ve dışa bağımlı olmayan bir pamuk tarımı için kütlü pamuk kg fiyatının 40 lira olması gerektiğini söyledi. Kütlü pamuğun kg fiyatı, Adana Ticaret Borsası’nda en yüksek 20,5 liradan işlem görüyor.

“Sürdürülebilir tarım için kütlü pamuk kg fiyatı 40 liranın altında olmamalı”
Yayınlama: 10.09.2024
A+
A-

Tayakısı, yaptığı açıklamada ülkemizin pamuk üretiminde yurt içi talebi karşılayamaması ve ihtiyacı olan pamuğun büyük bir oranını ithalatla karşılamak zorunda kalmasının çözülmesi gereken önemli sorun olduğunu belirtti. Pamuğun birçok farklı sanayi dalında değerlendirilebilen stratejik öneme sahip bir lif bitkisi olduğunu ifade eden Tayakısı, özellikle dünyada rekabetçi konumda olduğumuz tekstil ve konfeksiyon sektörünün de temel hammaddesini oluşturduğunu anımsattı.

Pamuğun, yaygın ve zorunlu kullanım alanları ile insanlık için büyük ekonomik öneme sahip, üreticisi olan ülkeler için katma değer ve istihdam yaratan bir ürün olduğuna dikkat çeken Tayakısı, dünyada üretilen liflerin yaklaşık yüzde 35’ini sağladığını ve bu anlamda tekstil endüstrisinde kullanılan en önemli ürünlerden olduğunu kaydetti.

Pamukta yaşanan sorunun tekstil sektörünü de sıkıntıya soktuğunu dile getiren Tayakısı, “Türkiye’de pamuk bilançosundaki olumsuzluklar nedeniyle gerileme eğilimine giren pamuk ekim alanları 2020–21 sezonundaki son 40 yılın en düşük değeri olan 359 bin hektar seviyesinden sonra bilançodaki iyileşmeyle 2021–22 sezonunda 432 bin hektara yükselmiş, aynı sezonda bilançonun daha da iyileşmesi sonucunda daha da artarak 2022–23 sezonunda 573 bin hektara çıkmıştır.” diye konuştu.

Maliyetlerden dolayı çiftçilerin tarlasına ürün ekemeyecek hale geldiğine vurgu yapan Tayakısı, ülke ekonomisinde yaşanan yüksek enflasyon etkisiyle üretim maliyetlerinin olağanüstü ölçülerde artmasına karşılık ürün fiyatlarındaki artışın maliyetlere oranla sınırlı kalmasının pamuk üretim bilançosunun daralmasına yol açtığını vurguladı. Tayakısı, gerekli destekleme yapılmadığı için 2023–24 sezonunda mevcut üretim değerlerinin korunamadığını ve ekim alanlarının yüzde 17 oranında daralarak 477 bin hektara, ürün rekoltesinin ise tarla verimindeki yüzde 16’lık kaybın da etkisiyle yüzde 25 azalarak 777 bin tona düştüğünü bildirdi. Tayakısı, “Türkiye pamuk tüketiminin küresel salgın sonrasında artan, ancak daha sonra gerileyen taleple birlikte 2023–24 sezonunda sadece 34 bin ton gibi cüzi bir artışla 1 milyon 734 bin tona çıktığı tahmin edilmektedir. Sürdürülebilir ve dışa bağımlı olmayan bir pamuk tarımı için kütlü pamuk fiyatının 40 TL olması gerekmektedir.” dedi.

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.