Sokak Hayvanları Yasa Taslağı geri çekilsin

Adana’da Ekoloji Platformu üyeleri, Sokak Hayvanları Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi için bir süredir her gün sürdürdükleri nöbete eylemle devam etti.

Sokak Hayvanları Yasa Taslağı geri çekilsin
Yayınlama: 23.07.2024
Düzenleme: 23.07.2024 21:08
A+
A-

Atatürk Parkı’ndaki eyleme Adana Tabipler Odası ile Adana Veteriner Hekimler Odası da destek verdi. Adana Tabipler Odası Eski Başkanı Selahattin Menteş burada yaptığı konuşmada, “kedi ve köpeklerin öldürülmesi” için hazırlanan yasa tasarının geri çekilmesini istedi.

Menteş, 2004 yılında çıkarılan Hayvanları Koruma Kanunu’nun belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma yapmasını öngördüğünü ancak 1389 belediyenin yaklaşık 1200’ünde ne bakımevi ne de kısırlaştırma hizmeti bulunmadığını bildirdi. Yasayı uygulamayan belediyeler üzerinde bakanlıklar ve mülki idarelerce yeterli denetim yapılmadığını, idari ve cezai yaptırımlar uygulanmadığını aktaran Menteş, TBMM Tarım Komisyonu’nda görüşülen yasa tasarısının kedi ve köpeklerin ötenazi ve diğer yöntemlerle öldürülmesini hükme bağladığını ancak, bu tasarının üremenin kontrol altına alınmasına yönelik tedbirler içermediğini aktardı. Menteş, tasarının geri çekilmesi ve TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun kurularak sorunun çözümü için ciddi bir çalışma başlatılmasını isteyip şunları kaydetti: “916 belediyede kısırlaştırma üniteleri kurulmalı ve her belediyenin günde 10 köpek kısırlaştırmasıyla bir yılda yaklaşık 2 milyon köpeğin kısırlaştırılması sağlanmalıdır. Bu şekilde, üreme kontrol altına alınabilir. Bizler hayvanlar için vakıflar kurmuş, kuş evleri yapmış, kedi ve köpeklerin sokaklardaki beslenmelerine özel kişiler görevlendirmiş bir medeniyetin mensuplarıyız. Kedisi ölen bir çocuğa taziye ziyaretinde bulunan, yavrularını emziren bir köpeği rahatsız etmemek için ordularının yolunu değiştiren bir peygamberin ümmetiyiz. TBMM’ye kedi ve köpeklerin öldürülmesini içeren kanun teklifi sunan bürokratlardan şikayetçiyiz. İslam dini, bütün canlılara şefkat ve sevgiyle muamele etmeyi emreder ve hayvanların yaşam haklarına yönelen her türlü eylemi yasaklar. Bu yasa tasarısının geri çekilmesini bekliyoruz.”

Adana Veteriner Hekimler Oda Başkanı Nihat Köse de yeni taslakta, “yaşatmak” ilkesi ve buna bağlı tüm tanımların çıkarıldığını, yerlerine “kuduz şüpheli, saldırgan, anatomik yapısı bozulmuş” gibi ifadeler getirildiğini bildirdi. Bu ifadelerin hayvanların öldürülmesi için gerekçe oluşturabilecek nitelikte olduğuna vurgu yapan Köse, “Belediyelere bakımevi kurmak için 2028 yılına kadar süre verilmesi, bu süreçte toplanacak hayvanların akıbeti konusunda endişeler yaratmaktadır. Dünyada hayvanların toplu itlafıyla sorunların çözüldüğüne dair bir örnek yoktur. Öldürme yönteminin popülasyon kontrolünde etkili olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.” diye konuştu.

Köse, önerilerini şöyle sıraladı:

“Belediyeler, 2028 yılını beklemeden barınak ve kısırlaştırma merkezlerini bir yıl içinde tamamlamalı ve yeterli veteriner hekim ile yardımcı personel istihdam etmelidir. Sahipli hayvanlar dahil, kontrolsüz üreme ve denetimsiz ticari satışlar yasaklanmalı, ağır yaptırımlar getirilmelidir. Hayvan üretimi ve satışının önüne geçilmelidir. Sahiplenme özendirilmeli, hayvanların her yaşta kimliklendirilmesi sağlanmalıdır. Kırsal yerleşim alanlarındaki hayvanlar kayıt altına alınmalı ve kısırlaştırma bu alanlardan başlamalıdır.”

Eyleme, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri, Gıda Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Adana Eczacılar Odası, Adana Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Tarım -Orkam Sen Adana Şubesi, Şiddeti önleme Derneği (Şönder), Yeni Baraj Muhtarı Zuhal Özbelli, Kurtuluş Muhtarı Mesut Kara, Mahfesıgmaz Evla Çalışkan, Reşatbey Muhtarı Mert Kana, Çınarlı Muhtarı Necla Yılmaz da destek verdi.

 

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.