Şeker Yatırım hisse alamıyorum neden, 12 Aralık 2023 SKYMD hisse tavanda bekleyen lot sayısı kaç?

Şeker Yatırım halka arz sonrası yatırımcıların odağında. SKYMD hissesi almak isteyenler sıraya girdi. Ancak 12 Aralık 2023 tarihli işlem gününde SKYMD hisse almak için verilen alış emirleri gerçekleşmiyor, SKYMD hisse alınamıyor. Şeker Yatırım hissesi alamıyorum, neden? sorusunun 12 Aralık tarihli yanıtı ‘tavanda bekleyen lot sayısı’! İşte detaylar

Şeker Yatırım hisse alamıyorum neden, 12 Aralık 2023 SKYMD hisse tavanda bekleyen lot sayısı kaç?
Yayınlama: 12.12.2023
A+
A-

30 Kasım-1 Aralık tarihlerinde halka arz olan Şeker Yatırım, 6 Aralık’tan bu yana SKYMD koduyla Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da işlem görüyor. Şeker Yatırım halka arza katılmayan yatırımcılar ise bugün (12 Aralık) SKYMD hissesi almak için sıraya girdi. Ancak binlerce yatırımcı SKYMD hisse alamadı, SKYMD hisse alış emirleri gerçekleşmedi. Şeker Yatırım-SKYMD hisse alamıyorum, emirlerim gerçekleşmiyor neden? sorusuna yanıt arayan yatırımcılar dikkat! SKYMD hisse alınamıyor çünkü SKYMD tavanda bekleyen lot sayısı oldukça yüksek. Gelin Şeker Yatırım hisse alımına engel olan SKYMD tavanda bekleyen lot sayısına ve diğer bilgilere birlikte bakalım…

Şeker Yatırım hissesi alamıyorum neden?

Borsada hisse senetlerinin fiyatları işlem günü içinde hissenin alıcıları ve satıcıları arasındaki dengeye belirlenir. Halka arz sürecini yeni tamamlayan şirketlerde bir işlem gününde alıcılar çok güçlü ve istekliyken, satıcılar az ve isteksiz olunca hissenin fiyatı yüzde 10 marj limiti olan fiyatta denge bulur ve hisse senedi fiyatı ‘tavan’ olur. Fiyatı tavan olan hissede alıcıların tavandan almak istedikleri lot sayıları tavana alış olarak sisteme girilir. Satıcıların satmak istediği lot miktarı ise  tavanda bekleyen emir miktarından düşük olduğu sürece hisse tavan kalkmaya devam eder. Bu hikaye SKYMD hissesi için de aynı oldu. SKYMD işleme açıldığı 6 Aralık günü tavan fiyatı gördü. Halka arz sürecinde hisse başına 7 TL’den satışa çıkan SKYMD, bugün saat 14.30 itibariyle 14,26 TL seviyesine yükseldi.

SKYMD tavanda bekleyen lot sayısı kaç?

Gelelim en önemli soruya! Şeker Yatırım-SKYMD tavanda bekleyen lot sayısı 12 Aralık itibariyle kaç?

Borsa İstanbul verilerine göre, SKYMD tavanda bekleyen lot sayısı 12 Aralık 2023 Salı günü saat 11.00 itibariyla 26,4 milyon lot. Yani SKYMD hisse alımı için 26,4 milyon lot emir verilmiş durumda. 

Bir örnekle yaşanan tabloyu daha kolay daha anlaşılır bir hale sokalım. Bir hisse  senedi işlem gününe tavanda 13 milyon lot alış emriyle başlamış olsun. 13 milyon lotluk tavanın bozulması ve hissenin fiyatının aşağıya dönmesi için ya 13 milyon lot satış olmalı, ya da alıcılar emirlerini iptal etmeli. Yatırımcıların gün içinde alış için verdikleri emir, bu 13 milyon lotun arkasında sıraya alınır ve hissede az miktarda satış olup tavan bozulmadığı için alış emri gerçekleşmez. 

Borsa açılış öncesi erken girilen SKYMD emirleri neden gerçekleşmiyor?

Bazı yatırımcılar gün kapanışında yada seans açılışı öncesi hemen emir girmelerine rağmen neden SKYMD hisse alımı yapamadıklarını, emirlerinin neden gerçekleşmediğini merak ediyor. Erken girilen SKYMD alım emirlerinin gerçekleşmeme nedeni borsada uygulanan ‘kolokasyon’ uygulamasıdır. Peki kolokasyon nedir? Kolokasyon kurumların özel müşterilerine sunduğu ve emirlerin daha hızlı iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Bir ücret karşılığı verilen bu hizmetin bedeli de oldukça yüksek olduğundan tüm yatırımcılar tarafından kullanılamamakta. Kolokasyon uygulamasıyla ilgili daha fazla bilgili aşağıdaki ilgili haberimizi tıklayarak edinebilirsiniz.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.