Plastik kullanımını nasıl azaltabiliriz?

Plastik atıklar üzerine  konuşan İç Mimar Merve Selin Dayı Güven, platik atıkların çevreye zarar verdiğini ve doğamızın kirlendiğini söyledi. Güven, “Son yıllarda hayatımızın her alanına nüfuz eden, insan ve hayvan sağlığı için son derece zararlı olan, doğayı ve sularımızı kirleten plastiklerin kullanımı giderek artıyor. İçtiğimiz suyun şişesinden mutfakta kullandığımız saklama kabına, tükettiğimiz gıdaların ambalajından kullandığımız beyaz eşyaya, temizlik ürünlerine, bilgisayara, telefona, ışık kaynağımız lambalardan elektrik kablolarına, kıyafetlerimizden otomobillerimize kadar, sayamayacağımız daha pek çok alan plastiklerle çevrelenmiş durumda” dedi.   

Plastik kullanımını nasıl azaltabiliriz?
Yayınlama: 25.08.2024
Düzenleme: 26.08.2024 15:22
A+
A-

Plastiklerin hayatımıza, ilk olarak 1862 yılında Alexander Parkes tarafından üretildiğini vurgulayan Güven, “ Naylonun icadıyla birlikte, plastik günlük hayatımıza girmeye başlamış. 2. Dünya Savaşı sırasında plastiğe olan aşırı talep, kullanım alanını da genişletmiş. 1950’li yıllarda yıllık 2 milyon ton plastik üretilirken, günümüzde dünya genelinde her yıl 350-400 milyon ton plastik üretimi yapılıyor. Yapılan bilimsel araştırmalar, plastik üretimindeki bu artışın devam etmesi durumunda, 2050 yılında dünya üzerinde, 34 milyar ton plastik bulunacağını ortaya koyuyor” diye konuştu. Plastik kullanımını azaltmak için önerilerde bulunan Güven, Plastik poşet kullanımını sınırlandırmalıyız. Alışverişlerde bez poşet ya da file kullanabiliriz.  Pazardan aldığımız sebze ve meyveleri poşete değil, kese kâğıdına koydurabiliriz. Aynı şekilde buzdolabında da kese kâğıdı içinde muhafaza edebiliriz. Plastik poşetlerin geri dönüşümü sağlanmalıdır.
Plastik saklama kabı, tabak ve bardak yerine cam, seramik ya da metal malzemeden üretilen ürünleri kullanabiliriz. Aynı şekilde plastik pipetler yerine, bazı kahve zincirlerinin tercih ettiği karton pipetleri kullanmayı tercih edebiliriz. Plastik pet şişeler yerine, cam ya da metal şişeleri tercih edebiliriz. Kişisel bakım ürünlerinde plastik içermeyen ürünleri, sentetik tekstil ürünleri yerine doğal pamuk ve keteni tercih edebiliriz” dedi.

Kaynak: MERYEM KARADAĞ/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.