Piyasalar ABD’den gelecek verilere odaklandı

ABD’de tüketici fiyatlarının ardından bugün üretici fiyatları ile işsizlik başvuruları açıklanacak.

Piyasalar ABD’den gelecek verilere odaklandı
Yayınlama: 14.07.2022
A+
A-

Piyasalar ABD’den gelecek verilere odaklandı. ABD’de tüketici fiyatlarının ardından bugün üretici fiyatları ile işsizlik başvuruları açıklanacak. Yurt içinde ise sanayi üretimi ve perakende satış verileri izlenecek.

ABD’de faiz artırımı kaç olacak

ABD’de enflasyon rekor üstüne rekor kırarken Fed’i faiz artırım konusunda daha da agresif olabileceği beklentisi kuvvetlenmiş durumda. 27 Temmuz’daki toplantıda 75 baz puan mı, yoksa 100 baz puan mı artırım olacağı merakla bekleniyor. 

Resesyon korkusu

Fed’in 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan Bej Kitap raporunda resesyon riskine bir kez daha vurgu yapıldı. Rapora göre, ABD’nin önemli sayıda bölgesinde talepte yavaşlama belirtileri arttı. Bazı bölgelerde ise artan resesyon endişeleri var.

Göstergeler zayıf uyarısı

Ekonomik durgunluk emarelerinin arttığına ilişkin bir uyarı da IMF cephesinden geldi. Başkan Georgieva, son göstergelerin zayıf ikinci çeyreğe işaret ettiğini söyledi ve 2022 ve 2023 yılları için küresel ekonomik büyüme tahminlerinde daha fazla düşüşün öngörüldüğünü kaydetti.

Macaristan’da vergi düzenlemesine tepki

Ülkede yeni vergi artışı düzenlemesi protestolara sahne oldu. Eylül ayında yürürlüğe girmesi beklenen yasa tasarısının yüz binlerce işletmeyi zor durumda bırakacağı ve enflasyona neden olacağı düşüncesiyle göstericiler Budapeşte’deki Margaret Köprüsü’nü trafiğe kapattı. Diğer yandan Avrupa’da baş gösteren enerji sıkıntısı nedeniyle Macaristan ‘acil durum’ ilan ettiğini duyurdu. 

Tahıl sevkiyatı için süreç hızlandı

Dün İstanbul’da gerçekleşen tahıl koridoru zirvesinden resmi anlaşmaya yaklaşıldı.Teknik konularda mutabakat sağlanmış durumda. Bakan Hulusi Akar tarafından tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulacağı açıklandı.

Türkiye’ye BAE’den 10 milyar dolar yatırım

Türk ve BAE iş dünyası, yatırım çalıştayında bir araya geldi. Toplantıda; sanayi, yenilenebilir enerji, petrokimya, gıda, e-ticaret, savunma, otomotiv ve havacılık sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin temsilcileri ile BAE’nin önde gelen şirketleri arasında potansiyel iş birliği ele alındı. Gelen bilgilere göre, BAE 10 milyar dolarlık yatırım planlıyor. Ancak yatırımların ne zaman ve hangi alanlara yapılacağı konusunda bilgi yok.

Veri trafiği

Yurt içinde sanayi üretimi ve perakende satış verileri izlenecek.Nisan’da yüzde 10,8 artan sanayi üretiminin Mayıs ayında ise yüzde 8 artış göstermesi bekleniyor.

 

Yurt dışında ABD üretici enflasyonu rakamları takip edilecek.

 

ABD’de tüketici enflasyonunun ardından bugün de üretici fiyatları açıklanacak. Ayrıca TSİ 15:30’da ABD’den işsizlik başvuruları da gelecek.

 

Datça ilçesindeki orman yangınını söndürme ve Çeşme ilçesinde makilik alandaki yangını soğutma çalışmaları takip ediliyor.

 

 2022 FIVB Voleybol Milletler Ligi Finalleri sürüyor.

 

Çeyrek final mücadelesinde İtalya-Çin ve Türkiye-Tayland müsabakaları oynanacak.
 
Trabzonspor, yeni sezon hazırlıkları kapsamındaki ilk hazırlık maçında Macaristan temsilcisi MTK Budapeşte ile Slovenya Futbol Federasyonu Tesisleri’nde karşılaşacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.