Parmaksız: Damla sulama, şeker pancarı üretiminde yüzde 50 su tasarrufu, yüzde 30 verim artışı sağlıyor

Kayseri Şeker’in 16-18 Eylül tarihleri arasında düzenlediği Panfest 2024 etkinliği, “Şeker Pancarı Tarımında Sürdürülebilirlik” paneliyle başladı. Panelin moderatörlüğünü İrfan Donat üstlenirken, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatif Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Netafim Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Pınar Parmaksız ve Erciyes Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünlükara panelist olarak yer aldı.

Parmaksız: Damla sulama, şeker pancarı üretiminde yüzde 50 su tasarrufu, yüzde 30 verim artışı sağlıyor
Yayınlama: 16.09.2024
A+
A-

Panelde konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatif Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, şeker pancarının Türkiye için stratejik önem taşıdığını vurguladı. Akay, 58 ilde pancar ekiciliği yapıldığını ve pancar üreticisinin bu alandan uzaklaşmaması için uygun politikaların devreye alınması gerektiğini belirtti. Pancar üretiminde ton başına maliyetin 2.000 TL’yi aştığını ifade eden Akay, çiftçilerin kârlı bir ortamda çalışabilmesi ve üretimde verimliliğin artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Netafim ile birlikte yürütülen pancar sulama sistemleri çalışmaları hakkında bilgi veren Akay, damla sulamanın verimliliği artırdığını, maliyetleri düşürdüğünü ve bitkisel hastalıkları en aza indirdiğini belirtti. Su kaynaklarının doğru kullanımının önemine dikkat çeken Akay, modern sulamanın yaygınlaştırılması gerektiğini ve aksi takdirde tarımın tehlikeye girebileceğini söyledi.

Netafim Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Pınar Parmaksız, tarımsal üretimde verimliliğin sağlanmasının gıda güvenliği açısından kritik olduğunu ifade etti. Damla sulamanın şeker pancarı üretiminde yüzde 50 oranında su tasarrufu ve yüzde 30’a varan verim artışı sağladığını belirten Parmaksız, toprağın korunmasının önemine dikkat çekti. Vahşi sulamanın toprak tuzlulaşması ve niteliğinin kaybı gibi sorunlara yol açtığını vurgulayan Parmaksız, verimli su yönetiminin devlet politikası haline gelmesi ve damla sulamanın daha çok desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kontrolsüz pestisit ve gübre kullanımının damla sulama sistemleri ile daha geniş çapta kontrol altına alınabileceğine dikkat çekti.

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünlükara, Kayseri Şeker bünyesindeki Ar-Ge merkezinin ziraat mühendisi adaylarına sunduğu fırsatlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Pancar üretiminde doğru sulamanın önemine vurgu yapan Ünlükara, ideal sulama koşullarında dönüm başına 13 ton verim elde edilirken, yüzde 25 az sulama ile bu miktarın 9,2 tona düştüğünü ve yüzde 25 fazla sulama ile de verimin 12,1 tona indiğini belirtti. Türkiye’de yılda 45-50 milyar metreküp suyun kontrol altında olmadığını belirten Ünlükara, bu miktarın sadece yüzde 20’sinin kontrollü sulamaya yönlendirilmesiyle su kıtlığı sorununa çözüm bulunabileceğini söyledi.
Panfest 2024, 17 ve 18 Eylül tarihlerinde tüm pancar yetiştiricilerinin ziyaretine açık olacak.

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.