MIP, karbon emisyonlarını azaltmayı hedefliyor

Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP),  iklim değişikliği ile ilgili sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için İklim Yönetim Sistemi (CRMS) aracılığıyla sera gazları, enerji, su ve atık alanlarında karbon emisyonlarını azaltmayı hedefliyor.

MIP, karbon emisyonlarını azaltmayı hedefliyor
Yayınlama: 17.08.2024
Düzenleme: 19.08.2024 16:19
A+
A-

MIP 2022 Sürdürülebilirlik Raporu’na göre, MIP bünyesinde kurulan İklim Müdahale Komutanlığı (CRC), uzmanlardan oluşan bir gezici ekip ile yerinde değerlendirme yaparak karbonsuzlaştırma çabalarına destek olacak girişimleri hayata geçiriyor. Raporda ayrıca, çalışanların sürdürülebilirliği benimsemesi için iklim eğitim programları düzenlenerek, her personelin karbon salınımını azaltmayı kişisel bir misyon olarak benimsemesinin amaçlandığı belirtiliyor. Çevreyi koruma konusundaki taahhütleri doğrultusunda MIP’nin, fosil yakıtlı ekipmanları elektrik enerjisi tüketenlere dönüştürerek, düşük karbon salınımına sahip yeni ekipmanlar ile 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını yüzde 50 azaltma hedefinde olduğuna dikkat çekiliyor. 2022 yılında güneş panelleri ile çalışan 3 adet elektrikli aracı devreye alan MIP,  karbon emisyonlarını azaltma çabalarını sürdürüyor. Raporda, “MIP, iklim değişikliği ve çevresel etkilerle mücadelede rolünün farkında olarak ve bir iklim riski değerlendirmesi yaparak önleyici tedbirler ve hafifletmeler belirlemekte, acil durum müdahale planlarını güncellemektedir. Şirket, paydaşlarına, yerel topluluklara ve faaliyet gösterdiği ülkelere karşı sorumluluk bilinciyle hareket etmeyi sürdürmektedir” ifadelerine yer veriliyor.

Deniz kirliliğine karşı mücadele ediliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan MIP Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Planı çerçevesinde, Denizleri Koruma Programı ile gemilerden kaynaklanan atıkların kontrol altına alınması sağlanıyor. MIP, gemilerden kaynaklanan atıkları toplamak ve geçici olarak depolamak üzere kurulan atık deposu sayesinde atıkların, denize atılma veya dökülme riskini ortadan kaldırarak çevresel etkileri en aza indiriyor. Özel taşıma ekipmanları kullanılarak iskelelerden toplanan deniz çöpleri de düzenli aralıklarla naklediliyor. MIP 2022 Sürdürülebilirlik Raporu’nda, denizleri koruma programı ile sürdürülebilir bir deniz ekosistemi için çevre dostu uygulamalarla gelecek nesillere temiz ve sağlıklı denizlerin bırakılması hedefleniyor.

Atık yönetimi konusunda da çevresel sorumluluklarını yerine getiren MIP, atık yönetimi planlarını ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi doğrultusunda uyguluyor. Rapora göre, atıklar belirlenmiş geçici depolama alanlarında yasal şekilde depolanarak izin verilen süreler içinde geri dönüşüm veya bertaraf tesislerine gönderiliyor. MIP’nin tehlikesiz atıkların daha etkin bir şekilde yönetilebilmesi için tank kapasitelerini 765 m³’ten 1.245 m³’e yükselterek, atıkların güvenli bir şekilde depolanmasına olanak tanıdığı, atıkların güvenli bir şekilde depolanmasının ve yönetilmesinin sektöre katkı sağladığı belirtiliyor.

 

 

 

Kaynak: MERYEM KARADAĞ/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.