Mersin Ziraat Odası Başkanı Yılmaz; “Akdeniz meyve sineği ile topyekûn mücadele şart”

Mersin’de mandalina, şeftali, üzüm, erik, ayva ve nektarin başta olmak üzere birçok ürüne zarar veren Akdeniz meyve sineğiyle üreticinin başı dertte, bu konu üzerine Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığının Akdeniz Meyve Sineği ’ne ciddi bütçeler ayırması gerektiğini söyledi.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Yılmaz; “Akdeniz meyve sineği ile topyekûn mücadele şart”
Yayınlama: 25.07.2024
A+
A-

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Akdeniz meyve sineğinin bölgede son  3-5  yıldır çok büyük bir artış gösterdiğine dikkat çekti.  Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın başkanlığında hasat dönemleri başlamadan önce Akdeniz Meyve Sineği ile alakalı çalışmalar başlattıklarını söyleyen Musa Yılmaz, toplantı ve duyurular yaptıklarını söyledi. Bu zararlı Akdeniz meyve sineğinin çiftçinin, üreticinin altından kalkabileceği bir bertaraf edebileceği bir konu olmadığını söyleyen Yılmaz, “Son yıllarda gerekse hava ve iklim şartlarından dolayı Akdeniz Meyve sineğinde popülasyon çok yükseldi. Simdi son zamanlarda bu yayla kesimlerinde hiç kiraz toplayamadık bütün kirazlar dalında kaldı. Sinek vurdu dolayısıyla da çiftçi hasadını yapamadı. Toplanamadığından kaynaklıda sinek bu meyvenin içeresinde hayat buldu ve burada üremesini arttırdı. Bizim korkumuz bugün ve yarınlarda hasat edeceğimiz yüksek bölgelerdeki şeftali ürünlerimiz.” dedi.

“Tarım ve Orman Bakanlığının bu işe çok büyük bir bütçe ayırması lazım”

Tarım Bakanlığının geçmiş yıllarda Akdeniz meyve sineğine ayırmış olduğu bütçeyle tarımsal bölgelerde ilaçları kullanıp yüzde 90 üzerinde verim aldıklarını söyleyen Musa Yılmaz, “Kimyasalla, zehirle bu zarardan kurtulmak çok zor görünüyor. Burada bizim bildiğimiz geçmiş yıllarda Tarım Bakanlığımızın bu konuyla ilgili ayırmış olduğu bir bütçeyi bir yıl belli bölgelerde kullandık ve yüzde 90 üzerinde verim aldık. Şuan bakanlıktan böyle bir bütçenin olmadığını söyleyen Musa Yılmaz, sadece Belediyelerimiz, Valilik ve Tarım İl Müdürlüğü belli bölgelerde ilaçlamalar yaptı ama benim bahsettiğim tamamen kimyasal dışı bu zararlı cezbeden bir koku yayan bir ürün bahçelerimize şişelerimize asıyoruz ve bu hayvan o kokuya gelerek o tuzağın içeresinde imha oluyor. Yani tamamen kimyasal dışı bir uygulama hem meyvelerimizde kalıntı kalmıyor hem de ekonomik açıdan çiftçinin bütçesini rahatlatan bir uygulama ama bunu mutlaka devletin yapması lazım, Tarım ve Orman Bakanlığının bu işe çok büyük bir bütçe ayırması lazım” diye konuştu.

Üretim alanlarını gezmeye korktuklarını vurgulayan Musa Yılmaz, Çok fazla Akdeniz meyve sineğinin olduğunu söyledi. Akdeniz meyve sineğinin ilacının maliyetinden bahseden Yılmaz, “Çiftçinin bu durumun altından kalkma şansı gözükmüyor. Kullanan çiftçilerimiz var mı var ama topyekûn bir mücadele gerekiyor. Yani bir köyde üretim yapan çiftçilerimizin en az yüzde 60-70 bunu kullanması lazım. Akdeniz Sineği aslında çok eskiye dayalı bir sinek, son 3- 5 yıldır çok büyük bir artış var. Bu artışın sebebi tabi bilimsel bir sebep değil biz yaşadıklarımızı ve gözlemlerimiz anlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Çiftçi yere düşen ürünlerini toplayamıyor, maliyetini kurtarmıyor”

Tarım ve Orman Bakanlığının dışında kimsenin bu zararlı Akdeniz meyve sineğiyle mücadele edemeyeceğini vurgulayan Musa Yılmaz, ciddi bütçelerin ayrılması gerektiğini vurguladı.  8-9 yıldır Meysu denilen ikinci sınıf ürünlerinin para etmediğini söyleyen Başkan Musa Yılmaz, “Ülkedeki bir takım Meysu fabrikaları bir dernek kurdular artık sahaya inip üretim alanlarında bir rekabet falanda oluşturmuyorlar. Tek ağızdan tek kalemde masa başında bir fiyat oluşturuyorlar. Oluşturdukları fiyat üretim maliyetinin bile yarısında bu sebeple çiftçi yere düşen ürünlerini toplayamıyor toplasa da işçi maliyetini kurtarmıyor. Mevsimler değişikliği de bu zararın daha fazla popülasyonun yükselmesine neden oluyor. Kış aylarında yeterince soğuk olmaması da bu zararlının toprakta yaşayıp ikinci evreye daha güçlü girmesine sebep oluyor. Tarım ve Orman Bakanlığının dışında kimse bu zararlı sinekle mücadele edemez. Ciddi bütçeler ayrılması lazım, ciddi bütçeler ayrılarak.  Bu tuzak dediğimiz biyolojik mücadelenin bir an önce başlatılması lazım” dedi.

 

 

Kaynak: MERYEM KARADAĞ/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.